Qui som?‎ > ‎Accions Sindicals‎ > ‎

CCOO de Catalunya treballarà per construir espais inclusius que mantinguin la cohesió social a Catalunya i superin la confrontació

28 d’oct. 2017, 10:18 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Des de CCOO, hem treballat les darreres setmanes per construir un front ampli on es reconegui la majoria de la societat catalana, compartint esforços amb molta altra gent i entitats, perquè, sense la renúncia de ningú a les seves legítimes aspiracions, la històrica pluralitat i diversitat del poble de Catalunya mantingui una convivència social que ha estat exemplar en els últims quaranta anys.

Hem participat en la Taula per la Democràcia rebutjant els atacs autoritaris contra els drets fonamentals i l’autogovern de Catalunya, les càrregues policials l’1-O, les intervencions dels departaments de la Generalitat, la detenció de càrrecs de l’administració catalana, la presó preventiva incondicional per sedició dels Jordis i la tramitació del 155 sol·licitada pel govern del Partit Popular amb el recolzament de PSOE i Ciutadans.

També hem impulsat conjuntament amb més de cent entitats de la societat civil catalana plataformes per al diàleg i la negociació política per trobar solucions al conflicte i bloqueig polític i institucional, com la Comissió Independent de Mediació, Diàleg i Conciliació.

Conjuntament amb la CSCCOO vam fer una proposta de negociació que plantejava dues taules simultànies que negociessin un nou marc d’autogovern a Catalunya i les condicions per fer possible una consulta als catalans i catalanes en aquest sentit.

En els darrers dies ens hem manifestat en contra de l’aplicació del 155 i hem fet una crida al President de la Generalitat perquè preservés el control de l’autogovern de Catalunya mitjançant la convocatòria d’unes eleccions anticipades que haguessin permès una treva en el conflicte. D’aquesta manera, s’hauria pogut obrir un ampli recolzament social per a un procés de negociació sobre les condicions necessàries per trobar la solució política a Catalunya i a la resta de l’Estat.

El Senat, a petició del Govern de l’Estat, ha acordat posar en marxa l’aplicació de l’article 155 amb el cessament del Govern de la Generalitat i el control del Parlament de Catalunya. La decisió del govern del PP, amb una aplicació arbitrària de l’article 155 de la Constitució, no té cap voluntat de solucionar cap conflicte. Significa una involució democràtica i una deriva autoritària per al conjunt de l’Estat Espanyol. La seva posada en marxa trenca els consensos sobre l’insuficient model d’autogovern territorial al nostre país, anant en direcció contraria a les reivindicacions de la majoria dels catalans i catalanes i d’una bona part de la resta de l’Estat. El 155 és un atac a les institucions catalanes i a la ciutadania en general que significa un retrocés democràtic profund d’un país de la UE al segle XXI. Ens oposem frontalment a la intervenció dels mitjans de comunicació, a la pretensió de control sobre el sistema educatiu, a la suspensió efectiva de la representació democràtica en el Parlament de Catalunya, i a la resta de mesures anunciades prèviament pel consell de ministres.

La resposta del President de la Generalitat i la majoria del Parlament a Catalunya ha estat proclamar la República Catalana de manera unilateral i al marge de l’ordre constitucional i estatutari. En les condicions actuals, la declaració unilateral d’independència no representa la solució al conflicte polític de Catalunya. En primer lloc, perquè la declaració d’independència no té el suport d’una majoria qualificada de la societat catalana. No al menys en un context de mesura que permeti dir amb totes les garanties quin és el seu recolzament real. Tampoc no té el reconeixement internacional ni estatal, i per tant, té un grau altíssim de dificultat fer efectiva la decisió alhora que un alt risc de crisi social, política i econòmica que dificultarà la necessària recuperació de drets socials i laborals retallats en la crisi econòmica dels darrers 10 anys. El que més ens preocupa és que pugui contribuir a trencar el marc de convivència entre els ciutadans/es i la cohesió social.

CCOO sempre hem entès la pluralitat i diversitat del poble de Catalunya, des de les nostres arrels. Per a nosaltres, abans i ara, és veritat que és català qui viu i treballa a Catalunya i que Catalunya és un sol poble. I com sempre, considerem que aquesta diversitat s’ha de reconèixer en espais inclusius, vertebrar-se amb els drets socials i nacionals i construir el progrés social des del treball com eina d’emancipació de la ciutadania.

Ara torna a ser un moment per construir aquests espais inclusius, per reivindicar-nos en la diversitat, per reconèixer les diferències, per mantenir el marc de convivència, per garantir la cohesió social. Per això reconeixem, i volem que tothom reconegui, les legítimes posicions polítiques de cadascú/na, la independència, la federalitat, la confederalitat, les autonomies... i que mantinguin un àmbit de reivindicació col·lectiva comuna, els salaris, les condicions de treball, l’estabilitat laboral, els drets socials, l’estat de benestar, les llibertats, la democràcia.

No estem d’acord amb un marc de confrontació, volem un marc polític i democràtic que torni a la ciutadania la capacitat de retrobar-se en la diversitat i que permeti exercir el nostre irrenunciable dret de sobirania popular, votar. Votar als nostres governants en eleccions lliures i votar el nostre futur en un referèndum vinculant i efectiu.

Per això instem als Governs de l’Estat i la Generalitat i a totes les forces polítiques que obrin de manera immediata un marc de negociació política per trobar solucions no unilaterals que posin a les persones en primer terme, garantint la cohesió social i la recuperació de drets col·lectius.

Fem una crida a l’actiu de CCOO a la cohesió de la societat i avançar en els drets socials i nacionals del poble de Catalunya.

Per últim ens comprometem a treballar per construir un front ampli amb les entitats i el conjunt de la societat civil de Catalunya que contribueixi a normalitzar la convivència als centres de treball i als carrers i pobles d’arreu de Catalunya.

Comments