Inici‎ > ‎Comunicats‎ > ‎

El Tribunal Suprem dóna la raó a CCOO, i diu que la configuració del servei d'urgències de primària a Osona no és conforme a la llei

24 de febr. 2015, 7:26 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 24 de febr. 2015, 7:26 ]


 

El Tribunal Suprem desestima el Recurs de Cassació que va presentar l'ICS, donant fermesa a la sentència que CCOO va guanyar en primera i segona instància, la qual qualifica de "no conforme a llei" el Conveni de col·laboració que recull la configuració del servei d'urgències de primària d'Osona (ACUT).

 

CCOO vam signar dintre del II Acord de condicions de treball del personal de l'ICS (2006), el nou model de l'atenció continuada i urgències de base territorial a l'atenció primària. El model que nosaltres vam signar tenia com a objectius "la millora de la qualitat del servei, amb major accessibilitat i una major capacitat de resolució per tal d'incrementar  la capacitat de resposta del sistema sanitari en l'entorn més proper al ciutadà", i recollia garanties  i criteris per aconseguir-ho. 

 

La comarca d'Osona va ser un dels primers territoris on el nou model es va posar en funcionament (2008), provocant la nostra total confrontació, així com el rebuig social generalitzat, ja que la configuració del nou dispositiu consistia en una retallada brutal de servei. A la nit, vam passar de 9 punts d'urgències oberts (els quals estem d'acord en que eren excessius), a un únic punt, ubicat a Vic, a l'Hospital General ( sense tenir en compte el dispositiu de muntanya que dóna servei al Lluçanès). El plantejament no complia els requisits legals d'isòcrones ni distàncies, i així ho vam fer saber a l'ICS , al Departament de Salut i a la ciutadania. Les nostres reivindicacions no van obtenir cap consideració, la via negociadora es va acabar sense cap resultat, així que no ens va quedar altre sortida que interposar una demanda, tot i ser conscients de la lentitud de la via administrativa i que el procés podria tardar entre 6 i 7 anys.

 

En tot cas, l'espera ha valgut la pena, perquè ja no som solament nosaltres els qui diem que les urgències de primària d'Osona no es van muntar amb la llei a la ma, sinó que també ho diu el Tribunal Suprem

 

En aquests anys hem vist com s'ha aplicat el nou model d'urgències de manera molt desigual segons territoris, i sovint infringint el nostre II Acord i el posterior Decret 258/2007 . És per tot plegat que aquesta sentència ens satisfà enormement, perquè ens dóna la raó i ànims per seguir lluitant per un Sistema Públic de Salut de qualitat.