Inici‎ > ‎Comunicats‎ > ‎

Per primera vegada el Tribunal Suprem qüestiona la constitucionalitat de la retallada de la paga extra al personal funcionari

29 d’abr. 2014, 2:49 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 29 d’abr. 2014, 4:24 ]

El Ple del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem, amb el suport favorable del Ministeri Fiscal , ha resolt per unanimitat plantejar al Tribunal Constitucional qüestió de constitucionalitat per possible infracció de l'aplicació retroactiva de la supressió de la paga extraordinària de desembre de 2012 al personal funcionari de les administracions públiques. El ple, en el seu acte de 2 d'abril de 2014, notificat ahir a les parts, planteja la qüestió en relació amb el recurs interposat per un funcionari del Tribunal Constitucional.

 
El sentit de l'acte qüestiona l'aplicació retroactiva de la supressió de la paga efectuada en el sector públic, per possible contravenció tant de la irretroactivitat de drets individuals que garanteix l'article 9.3 de la Constitució, com per possible vulneració del principi de seguretat jurídica del mateix article 9.3, mitjançant modificació extraordinària de drets i normes consolidades.
 
L'acte conté, addicionalment, la concreció del sistema de meritació del dret corresponent, deixant clar que, amb caràcter general, aquest s'estén des del 1 de juny de 2012 fins el 15 de juliol del mateix any, incloent quaranta-quatre dies de retribució.
 
Aquest acte s'uneix a altres molts pronunciaments que es produeixen en el conjunt de l'Estat, tant en jurisdicció social com contenciosa, que reconeixen el dret al cobrament de l'esmentada part proporcional. Aquest dret ja ho han reconegut diverses administracions autonòmiques i locals que han acordat amb les organitzacions sindicals seu abonament.
 
Comissions Obreres , sindicat majoritari a la funció pública, demana al Govern un acord urgent amb la representació sindical en el sector públic que permeti fer efectiu el dret de les empleades i empleats públics que es ve reconeixent àmpliament, alhora que possibilita la suspensió de les enormes quantitats d'accions judicials que se segueixen tramitant amb idèntica pretensió a tot l'Estat. Igualment, CCOO exigeix que s'obri un procés de negociació en l'àmbit de la Mesa General de les Administracions Públiques que permeti recuperar l'ocupació i les condicions laborals i salarials retallades pels successius governs des de l'inici de la crisi.

Notícies relacionades: