Inici‎ > ‎

Noticies

NOTA INFORMATIVA SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA PROVA OBJECTIVA PER A L'ACCÉS EXCEPCIONAL A L'ESPECIALITAT AL TÍTOL D'INFERMERIA FAMILIAR I COMUNITÀRIA.

21 de set. 2022, 3:27 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

En el que s'informa,

• Amb data 11 de desembre de 2021, es va celebrar la prova objectiva per a l'accés excepcional al Títol d'especialista en infermeria Familiar i Comunitària, segons el que s'estableix en la disposició transitòria segona del Reial decret 450/2005, de 22 d'abril. 

• De 31.118 aspirants admesos, es van presentar un total de 18.288. 

• Seguint el publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, per Resolució de 4 de novembre de 2021, d'aquesta Secretaria General d'Universitats la segona convocatòria ha de celebrar-se a la fi d'enguany. 
  
• La data, hora i lloc de celebració de l'examen es comunicarà i confirmarà mitjançant una nova Resolució en el BOE i nota informativa a través de la pàgina web del Ministeri d'Universitats  http://run.gob.es/enfermeria-familiarcomunitaria. No obstant això, la data prevista de realització de l'examen és el dissabte 26 de novembre de 2022.

• La prova es realitzarà en format virtual a través de la plataforma *AvEx de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (*UNED). 

• S'obrirà un nou termini d'inscripció per a la participació en la segona convocatòria dels aspirants admesos a la prova objectiva que no es van inscriure per a la primera prova, en una nova plataforma d'inscripció. 

• Les preguntes, igual que en proves objectives anteriors, versaran sobre l'especialitat d'Infermeria  Familiar i Comunitària recollides en el programa formatiu vigent de l'esmentada especialitat, i són elaborades per especialistes en aquesta.Publicació de la llista definitiva CONCURS DE TRASLLATS OBERT I PERMANENT

29 de jul. 2022, 3:40 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 3 d’ag. 2022, 0:18 ]

Amb data 29 de juliol 2022, s'ha fet públia la diligència de la comissió tècnica de la convocatòria única del concurs de trasllat obert i permanent, publicada al DOGC NÚM. 8214, de 31.8.2020, previst a l'acord de la mesa sectorial de sanitat de l’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT per la potenciació delss processos e mobilitat voluntària.
Publicació de la llista definitiva de: persones admeses i excloses, destinacions sol·licitades, valoració dels mèrits al·legats, ordre de classificació, renúncies i denegacions de destinacions. EDICIÓ 2021 (inscripcions presentades entre l’1.11.2020 i el 31.10.2021)14 de juliol, Dia Internacional del Personal TCAI

13 de jul. 2022, 8:10 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

14 de juliol
, és el Dia Internacional de les TCAI,  i des de CCOO volen reivindicar, una vegada més, el reconeixement de les tasques que desenvolupem les TCAI com a membres de l’equip d’infermeria on aportem els nostres coneixaments sempre vetllant pel benestar i la seguretat dels pacients. 

Un any més, des de CCOO volem reivindicar el reconeixement de la labor que desenvolupa el personal TCAI (tècnic o tècnica en cures auxiliars d’infermeria) com a membre de l’equip d’infermeria, al qual aporta el seu coneixement per vetllar pel benestar i la seguretat del pacient.
També tornem a reivindicar avenços en la requalificació del col·lectiu de professionals i l’actualització de les nostres funcions.


Demanem que el Govern escolti les nostres propostes, faci una actualització d’acord amb la realitat, modifiqui els estudis reglats de la categoria i faci un pas endavant per posar en el lloc que els correspon els tècnics i tècniques en cures auxiliars d’infermeria.

No volem promeses sense cap contingut. Hem demostrat, i continuem fent-ho, la nostra entrega i el compromís, en tots els àmbits de l’atenció sanitària i sociosanitària, per garantir l’atenció i el benestar integral del pacient i de la seva família. Donem tot el nostre suport per alleugerir els sentiments que experimenten els pacients davant de la malaltia.


Per a tots vosaltres va el nostre reconeixement i agraïment, que esperem que es vegi reflectit en un canvi de nivell i en l’apoderament de tot el col·lectiu i en tots els llocs de treball on les TCAI prestem els nostres serveis i donem el millor de la nostra feina.


Des de CCOO continuem lluitant per aconseguir el nostre reconeixement.

GRUP TCAI CCOO

#AraEnsTocaANosaltres

CCOO demana adequar les plantilles de salut davant la 7a onada COVID-19 per evitar la suspensió de drets professionals

1 de jul. 2022, 1:51 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Aquest final de juny estem veient un increment molt notable de nous casos de persones positives en COVID-19, i tot i que de moment el sistema sanitari no està compromès com en anteriors onades, el fet que aquesta afecti a un gran número de persones de la comunitat, farà que, inevitablement els ingressos hospitalaris i de UCI s’incrementin en proporció.

En l’actualitat molts serveis d’urgències del nostre país ja estan patint col·lapses i múltiples hores de retard en poder ser atesos. El mateix col·lapse el viuen dels centres d’atenció primària.

Aquesta 7a onada ,que molts han catalogat com a “silenciosa”, perquè malgrat el seu gran impacte sanitari sembla no haver tingut correspondència en l’àmbit mediàtic, ha vingut per un increment del turisme, per la supressió pràcticament absoluta de l’ús obligatori de mascaretes a espais tancats, per la manca de seguiment de contactes estrets… i fer-li front recau altre cop sobre els mateixos, el personal de la sanitat.

Segons es va afirmar en roda de premsa del mateix Departament de Salut, el pic més elevat està per venir, ja que des del Departament consideren que aquest seria a partir de la segona quinzena de juliol, coincidint amb el moment en què moltes professionals estaran gaudint del dret tan merescut com son les vacances.

Des de CCOO demanem que es faci una previsió i provisió de les plantilles, tot adequant-les i anticipant-nos a aquest fet, per tal que no passi com en anteriors onades on part dels professionals van veure com se’ls alteraven els seus dies de descans, de vacances, de permisos. Perquè l’esgotament a què estan sotmesos els sanitaris ja supera tots els límits, fins al punt que alguns han abandonat ja la seva professió. Cal que el Departament de Salut garanteixi tant els drets laborals de milers de professionals com els de la ciutadania del nostre país, que ha de poder rebre una òptima atenció sanitària també a l’estiu, i quan es produeixin rebrots, que d’altra banda eren previsibles.

Campanya de la renda 2021

6 d’abr. 2022, 7:10 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Declaració de la renda a CCOO de Catalunya


La campanya de la renda i patrimoni d’aquest any, que correspon als ingressos obtinguts durant el 2021, s’inicia el 6 d’abril amb la presentació de les declaracions per Internet i es prolongarà fins al 30 de juny.

A partir del 5 de maig es podrà presentar per telèfon, i entre l’1 i el 30 de juny, les persones contribuents podran presentar la seva declaració de manera presencial a les oficines de l’Agència Tributària.

L’afiliació de CCOO de Catalunya pot deduir la quota d’afiliació sindical quan realitzi la declaració anual de la renda, tal com ho marca la llei de l’IRPF.

A més, els afiliats i afiliades a CCOO de Catalunya poden fer la declaració de la renda amb importants descomptes a través d’un servei professional extern que té unes tarifes reduïdes acordades.

Tota la informació sobre la campanya de la renda 2021 »


CCOO celebra que les treballadores de la neteja dels centres sanitaris també cobrin la paga COVID-19

21 de des. 2021, 3:06 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

El sindicat manté la reivindicació des del 2020 i ara pot ser una realitat perquè presumiblement està inclosa en la Llei d’acompanyament dels pressupostos.


CCOO de Catalunya celebra la notícia apareguda avui a la premsa, en què presumiblement la Llei d’acompanyament de pressupostos tindrà el compromís i els recursos suficients per estendre la paga COVID-19 que van cobrar els professionals sanitaris a les treballadores de neteja dels centres sanitaris.

La reivindicació d’equiparació és una demanda sindical que mantenim des de l’any 2020, i que si finalment es concreta serà fruit d’un procés de mobilització, assemblees de les treballadores del sector, que va culminar en una jornada de vaga de neteja als centres sanitaris i sociosanitaris de Catalunya el passat 30 d’abril del 2021.

Ara cal que la mesura es faci efectiva, i que per part dels sindicats més representatius del sector de neteja s’acordin els elements relatius a la quantia, el pagament i totes aquelles qüestions que se’n puguin derivar.

Les treballadores i els treballadors de la neteja han estat a la primera línia davant la COVID-19 i hem estat invisibles per a l’Administració. La concreció d’aquesta paga no només és un element de justícia social, sinó que és la constatació que l’Administració ha tingut amb els treballadors i les treballadores de neteja dels centres sanitaris una actitud de classisme institucional.

Des de CCOO de Catalunya seguim reivindicant la visualització i el reconeixement social i laboral dels treballs de neteja, com de tants altres que resulten invisibles als ulls de la societat i en especial de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Perquè som essencials!

La Federació de Sanitat de CCOO mostra la seva total disconformitat amb la suspensió de drets del personal d'infermeria

21 de des. 2021, 1:48 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Des de CCOO, aquesta setmana, hem tingut constància de diverses notes informatives emeses per les direccions de diversos centres sanitaris/hospitalaris del nostre país, on es notifica la suspensió cautelar dels dies de lleure de les infermeres i infermers, per les festes nadalenques, al·legant una mesura extraordinària de caràcter cautelar. De la mateixa manera també han fet el mateix a altres centres respecte dels dies pendents de vacances.


Qualsevol mesura extraordinària en matèria de règim de personal, per part de l’empresa, ha de ser mitjançant resolució motivada i adoptada amb prèvia consulta amb els representants del personal, situació que no s’ha produït.

És una obligació de l’empresa la contractació laboral i l’ocupació efectiva de places per fer front a una pandèmia que arrosseguem des de fa gairebé dos anys, i després de passar cinc onades i trobar-nos ara en una sisena onada de la pandèmia per la COVID-19, aquesta decisió unilateral de l’empresa posa de manifest la seva mala gestió, que, d'altra banda, fa temps que CCOO manifestem.

Aquest personal, durant tots aquests mesos, ha sofert canvis de jornades, restriccions de festius, increment de la seva jornada per fer front a la demanda assistencial, a expenses de la seva salut física i emocional, i amb afectació en el seu entorn familiar, fent un esforç, molt més enllà de les seves obligacions a la seva professió i vocació.

Al nostre entendre, aquesta mesura és desproporcionada, i no entenem com les empreses poden castigar un col·lectiu que ha estat en primera línia assistencial durant més de vint-i-un mesos fent front a aquesta pandèmia, i sigui ara, i en aquestes dates, que s’intenti vulnerar els drets d’aquest col·lectiu al descans. Descans més que merescut, i més quan les restriccions a la població general són mínimes per a aquestes properes dates de festes de Nadal i Any Nou.

No podem permetre que aquests professionals suportin més el que seria una mala gestió per part de l’empresa. La situació d’estrès sanitari actual no és culpa només de la pandèmia sinó de la retallada d’anys i anys de recursos al sector sanitari. I és l’obligació de l’empresa vetllar pels seus professionals esgotats, i protegir-los, i, sobretot, pel risc que pot comportar en l’exercici de la seva professió i en l’atenció a la ciutadania.

Per tot l’exposat anteriorment, CCOO demanem la retirada d’aquests tipus de suspensió cautelar, ja que les considerem desproporcionades i restrictives en els drets d’aquests professionals.

TCAI, lluita a la requalificació de les professions sanitàries.

10 de nov. 2021, 2:50 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 10 de nov. 2021, 3:01 ]

Reunions mantingudes

El dia 13 d'Octubre, la FSS de CCOO ha assistit juntament amb la Plataforma de Tècnics Sanitaris C1/B, UGT i CSIF a una reunió amb les portaveus del PP de Sanitat i Educació i per altra banda amb el cap de gabinet de la Secretaria General de Formació Professional del Ministeri d'Educació i Formació Professional i el Director de l’INCUAL.

REUNIÓ AMB ELS PORTAVEUS DEL PP DE SANITAT I EDUCACIÓ
S'ha instat que es dugui a terme la culminació de la disposició 3r transitòria de l’EBEP, al que el portaveu de sanitat ha respost que es necessària una partida pressupostària extraordinària per que Fer-la efectiva. 
Avui es presentaven a les 12 h. del matí els Pressupostos Generals de l'Estat i encara que deia desconèixer-los en aquests moments ens ha respost que: “el que si els hi constava era que pressupostàriament no es comptava amb portar a efecte la culminació de la disposició 3r transitòria EBEP”.

Des de CCOO li hem comentat que el portaveu de Funció Pública del PSOE, fa menys d'un mes, ens va informar que pròximament publicarien l'Avantprojecte de la llei de la Funció Pública de l'Administració General de l'Estat en el qual ja es preveu la creació del Grup B, i la seva aprovació i posada en marxa suposaria que, amb la mateixa qualificació, depenent de l'Administració en la qual es presti servei, podries pertànyer a diferents grups de classificació, ja que la presumpció que ha de ser matèria de negociació en cadascuna de les CCAA no sembla ni viable, ni realista.
En qualsevol cas, ens indiquen, que és preceptiu que una vegada conegudes i analitzades les funcions actuals sigui el Ministeri de Sanitat el que “marqui la seva posició”.

Reunió amb el cap de gabinet de la secretaria general de formació professional del ministeri d'educació i formació professional i el director de l‘incual El Cap de Gabinet, ha estat taxatiu i clar, indicant que quan hi ha Organismes reguladors de les professions, és l'Organisme regulador l'únic que té la capacitat d'establir el contingut de la qualificació (com és el Ministeri de Sanitat, en el cas de les professions del sector sanitari), sent l’INCUAL el que tècnicament i segons el nivell de coneixement, destresa autonomia i responsabilitat que requereixen les competències de la professió s'adscriu a un determinat nivell.

Tant CCOO i UGT, a través de la seva participació institucional en el Consell General de Formació Professional, ja van fer la proposta de reavaluació de les categories sanitàries, no sols la de les actuals TCAI's, sinó també d'unes altres, com la reavaluació i inclusió en la família professional sanitària dels actuals Zeladors, per la qual cosa a l'abril de 2020 s’insta al Ministeri de Sanitat que convoqués a la Comissió Nacional de RH del SNS, i a conseqüència d'aquestes actuacions, des del Ministeri de sanitat es constitueix un grup de treball per a abordar l'actualització de les funcions i competències. 

En definitiva, han deixat clar, que no existeixen dreceres, que l’INCUAL només pot reavaluar una qualificació de l'àmbit sanitari a instàncies del Ministeri de Sanitat.
CCOO sol·licita rebaixar l'edat de jubilació als 60 anys per al personal del sector sanitari i sociosanitari

27 d’oct. 2021, 6:59 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO


La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO (FSS-CCOO) registra un escrit davant la Direcció General d'Ordenació de la Seguretat Social, en el qual se li sol·licita que s'iniciï el procediment d'estudi per a l'establiment de coeficients reductors dirigits a rebaixar als 60 anys l'edat de jubilació en les activitats sanitàries i sociosanitàries. 


La FSS-CCOO, primer sindicat en la sanitat pública i privada, així com en el sector de la dependència, i que ostenta la condició de sindicat més representatiu a nivell estatal, sol·licita -conforme al Art.10 del RD 1698/2011- en un escrit dirigit a la Direcció General d'Ordenació de la Seguretat Social, que s'iniciï el procediment d'establiment de coeficients reductors per a rebaixar l'edat de jubilació i establir una edat de 60 anys per a l'accés a la pensió als treballadors i treballadores enquadrats en els epígrafs 86, 87 i 88 d'activitats sanitàries, assistència en establiments residencials i activitats de serveis socials sense allotjament.

L'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball (EU-OSHA) publica un informe sobre els riscos actuals i emergents en matèria de seguretat i salut en el treball (SST) en el sector sanitari europeu i revela, entre altres, les següents conclusions:

· Els treballadors de l'assistència sanitària i social tenen la quarta taxa més alta de problemes greus de salut relacionats amb el treball.

· L'exposició a riscos biològics o químics més prevalent és la que es dóna en el sector de l'assistència sanitària.

· Les dones del sector de la Sanitat i els Serveis Socials tenen més probabilitats de sofrir almenys un accident o de patir una malaltia professional que les treballadores d'altres sectors.

· Espanya és el segon país europeu on els sanitaris sofreixen més accidents laborals. Es produeixen més de 2.500 accidents a l'any per cada 100.000 empleats sanitaris.

A Espanya, aquestes estadístiques coincideixen amb les publicades pel Ministeri de Treball en el seu “Estudi comparatiu de llocs de treball amb treball per torns’ de 2018. Així, els i les professionals de torns de nit tenen pitjor salut física que els no exposats a treball per torns o de torns rotatoris. Els i les treballadores de torns nocturns tenen pitjor salut física i mental que la mitjana de la població general, més alteracions de l'apetit i trastorns digestius, etc; i aquells amb torns rotatoris tenen pitjor salut mental que la mitjana de la població general espanyola, més dolors en extremitats, menys temps per a dormir entre torns successius...

El personal del sector sanitari, amb les guàrdies, treballen en 30 anys l'equivalent a més de 40 anys d'altres categories, i això, per a CCOO, s'ha de tenir en compte a l'hora de la jubilació. Mereix un tractament especial, aplicant un factor de correcció en els anys cotitzats, com en altres professions amb penúria, perillositat, responsabilitat i exigències similars.

És més, l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball, en el seu Butlletí de prevenció de riscos laborals exposa que les i els Diplomats en Infermeria i TCAI són els dos col·lectius del sector sanitari que integren un major nombre de treballadors i treballadores i que ostenten, al seu torn, l'índex més elevat d'accidents i malalties professionals, com ara el contagi de malalties, més o menys perilloses, com la tuberculosi, l'hepatitis B i C o la SIDA, i actualment el Covid-19; les lesions musculoesquelètiques i les patologies d'origen psicosocial (ansietat, depressió, alteracions digestives, trastorns del somni, etc.) impulsades per situacions d'estrès o de burnout (incapacitat de suportar l'elevada demanda emocional associada al treball).

Contagis per COVID

El personal del sector sanitari continua absorbint una gran part dels contagis Covid-19 detectats a Espanya. Fins al 26 d'agost de 2021, s'han notificat 145.463 casos confirmats en personal sanitari (utilitzant la informació agregada fins al dia 10 de maig i la informació individualitzada des del dia 11 de maig). I si es reflecteixen les dades recollides segons la nova estratègia de vigilància, des de l'11 de maig de 2020 superen actualment la barrera dels 95.000 casos totals. Una gran quantitat d'aquestes i aquests professionals que han estat infectats sofreixen de Covid- Persistent.

Per tot això i molt més, la FSS-CCOO sol·licita que s'iniciï el procediment d'estudi per a l'establiment de coeficients reductors per a rebaixar l'edat de jubilació en les activitats sanitàries i sociosanitàries.

El Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social estableix, en el seu article 206.1 que:

“L'edat mínima d'accés a la pensió de jubilació a què es refereix l'article 205.1.a) podrà ser rebaixada per reial decret, a proposta del titular del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, en aquells grups o activitats professionals els treballs de les quals siguin de naturalesa excepcionalment penosa, tòxica, perillosa o insalubre i acusin elevats índexs de morbiditat o mortalitat, sempre que els treballadors afectats acreditin en la respectiva professió o treball el mínim d'activitat que s'estableixi”.

Veure la Carta dirigida Dirección General de Ordenación de la Seguridad Social.pdf

@repost FSS-CCOO

El sindicalisme útil: recuperem la paga robada el 2014!

18 d’oct. 2021, 12:00 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

FULL INFORMATIU SOBRE EL RETORN DE LA PAGA EXTRA

Acabem d’aprovar el retorn íntegre, a la nòmina de novembre, de la totalitat de la paga extra del 2014, que ens van robar amb l’excusa de la crisi-estafa.

Aquest retorn no és cap mesura de gràcia del Govern, sinó fruit del sindicalisme de lluita i amb capacitat de negociació de CCOO. No vam deixar de protestar contra totes les retallades entre el 2010 i el 2014 ni tampoc durant la recuperació de l’economia. Així, el 2018 quan la millora de la situació econòmica era patent i el Govern continuava mirant cap a un altre costat, CCOO vam pressionar amb dues ocupacions del departament dirigit per Josep Puigneró durant el mes de novembre. Van ser accions en solitari del nostre sindicat, que vam reforçar amb una concentració al Parlament i la convocatòria d’una vaga de 24 hores a tota la Generalitat per al 12 de desembre, conjuntament amb la UGT. Aquesta pressió va donar els seus fruits i vam aconseguir un acord abans de la vaga que ens va permetre desconvocar-la.

Així, sense necessitat de perdre el salari de la vaga, les treballadores i treballadors de la Generalitat vam aconseguir recuperar les dues pagues robades. La del 2013 la vam recuperar en dos terminis: una part el 2019 i l’altra, el 2020. Pel que fa a la del 2014, aquest any se n’havia de recuperar el 55 %, però, tal com constava en el punt tercer del Pacte de desconvocatòria de la vaga, es podia negociar la recuperació total aquest 2021.

Així, en cada reunió de la mesa general, CCOO hem exigit que el pagament íntegre es fes durant l’any. La darrera vegada que ho vam demanar va ser a la mesa de l’1 de juliol del 2021. En la mateixa reunió, l’Administració ens va manifestar la impossibilitat de complir una part d’aquell mateix acord sindical, com és el 50 % del complement de productivitat (uns 11 milions d’euros actualment) pel fet de no haver actualitzat els criteris d’avaluació de l’acompliment. Davant la nostra exigència del compliment de l’acord, es va constituir un grup de treball en què hem constatat la impossibilitat d’arribar a un nou acord abans de finals d’any. CCOO hem demanat el cobrament en la mateixa forma que fins al 2011, però, avui, l’Administració ens ha plantejat treballar per acordar la forma de repartiment del complement de productivitat per al 2022 a canvi de retornar la totalitat de la paga del 2014 aquest mes de novembre. CCOO hem acceptat aquesta modificació de l’acord del 2018, ja que implica una millora per al conjunt dels empleats i empleades de la Generalitat, del seu sector públic i de les empreses concertades, i comporta recuperar uns 240 milions d’euros ja per a aquest any. Immediatament començarem a treballar per al retorn del complement de productivitat, en la seva totalitat i sense pèrdua de massa salarial, per al 2022.

Celebrem, doncs, la recuperació d’aquests diners, que eren nostres, i recordem que els hem aconseguit amb la mobilització, l’organització, la negociació i l’acord. CCOO exerceix el conflicte social de manera responsable i realista, eficient i persistent.

Feu clic per veure el full informatiu sobre el retorn de la paga extra en format PDF

1-10 of 63