Inici‎ > ‎

Notícies Dona

Salut per a totes. Prou desigualtats!

17 de maig 2017, 2:41 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 17 de maig 2017, 2:42 ]

28 de Maig, Dia Internacional per la Salut de les Dones

FotoLa pobresa, l’atur, la precarietat laboral, les condicions de l’habitatge i el medi ambient, i la qualitat dels serveis socials condicionen la generació de desigualtats en la salut que poden arribar a significar una diferència en l’esperança de vida de 10 anys segons el lloc de residència.

Les desigualtats socials, perpetuades i accentuades per les polítiques neoliberals, expliquen la generació i el manteniment d’aquestes desigualtats.

Entre els factors socials, l’impacte de gènere té un pes molt important:

- Creix la taxa d’inactivitat i la parcialitat per a les dones, i l’ocupació que es crea és precària. L’atur entre els homes baixa, però no ho fa entre les dones. Ha tornat a augmentar la bretxa salarial entre homes i dones.
- La taxa de protecció per a les dones és 6 punts inferior a la dels homes. La taxa de risc de pobresa és molt elevada i més per a les dones i les persones joves.
- El 75,1% de la població de 15 anys i més, el 70,3% dels homes i el 79,7% dones pateix o ha patit algun dels 28 problemes de salut crònics i aquests són diferents segons el sexe.
- Els percentatges més elevats de població que els pateix es donen entre les persones amb estudis primaris o sense estudis.
- Les dones consumeixen, en general, més medicaments. Els medicaments contra els patiments físics i psíquics són els més consumits. El model d’atenció que es dona al malestar i a les malalties cròniques que reben és el més adequat?
- Continua havent-hi un excés d’intervenció en els processos naturals de les dones. Hi ha una taxa de cesàries molt elevada; es parla de violència obstètrica.
- Cada cop les dones es veuen mes condicionades per les condicions laborals quan decideixen ser mares i ho fan cada vegada més tard. Com a conseqüència es produeix un allargament del consum d’anticonceptius hormonals en l’edat fèrtil que poden provocar problemes.

El darrer Govern de la Generalitat no ha parat d’eliminar recursos públics, els pressupostos destinats a la sanitat s’han retallat i la manca d’activitat als centres d’atenció primària o a la Xarxa Sanitària d’Utilització Pública s’ha traspassat a les clíniques i als hospitals privats, que han augmentat així la seva contractació amb el Servei Català de la Salut, descapitalitzant la sanitat pública i intentant eliminar els centres completament públics, passant-los a la gestió privada.

CCOO exigeix que l’actual Govern de la Generalitat:

- Garanteixi el dret a decidir sobre el propi cos.
- Actuï davant les desigualtats socials i les de gènere existents.
- Retorni la universalitat de l’atenció sanitària.
- Doni suport a la sanitat pública millorant-ne l’equitat.
- Erradiqui les desigualtats de tot tipus i consideri l’impacte de gènere en l’atenció.
- Elabori un pla de xoc per millorar l’atenció de les dones.
 Programa commemoratiu de CCOO de Catalunya en el Dia Internacional de la Salut de les Dones, 28 de maig
29 de maig, a les 12 h, al vestíbul de CCOO:

- Inauguració de l'exposició de la "Xarxa de dones per la salut" en el seu 25è aniversari.
- Projecció del vídeo de la Federació de Sanitat i la Secretaria de les Dones de CCOO El cos de la dona, un negoci en la publicitat.
- Lectura del manifest del Dia Internacional de la Salut de les Dones.


L’ICS publica una instrucció que recull els drets i permisos previstos en la llei per a les treballadores que pateixen violència de gènere

2 de des. 2014, 14:02 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Us fem arribar notícia de l'aprovació de la nova instrucció que l'ICS ha publicat, referent a l'aplicació dels drets de les treballadores que pateixen violència masclista.
Des de CCOO i la nostra Secció Sindical valorem molt positivament aquesta instrucció, que recull l'acord al qual vam arribar en la Comissió d'Igualtat. En ella l'acreditació de la situació de violència es relaxa, i no solament s' admet l'Ordre Judicial d'allunyament, sino també un informe médic o de serveis socials, la qual cosa facilita molt que es puguin gaudir aquests importants drets. De fet, abans de publicar-se la instrucció ja s'ha estat aplicant, però ara el tema adquireix caràcter més formal. Trobareu el document penjat a la intranet.


infoicscat.wordpress.com/2014/11/25/lics-posa-en-marxa-un-circuit-datencio-a-les-treballadores-que-pateixen-violencia-de-genere


En aquesta lluita No estàs sola! Sí, es pot!

25 de nov. 2014, 3:47 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 25 de nov. 2014, 3:49 ]

Avui dia internacional de l'acció i la reivindicació contra la violència de gènere. Evidenment que per avançar en aquesta lluita no és suficient parlar un dia, ni una setmana ni un mes, sino que hauríem de tenir-la present cada dia de l'any. 
Us animo  a que participeu en els molts actes que dintre i fora de la nostra organització i per tot Catalunya. 

Sílvia Espinosa
Secretaria de la Mujer FSS

Foto


D'una banda, l'acte commemoratiu es farà a la plaça de Sant Jaume a les 13.00 h (concentració de CCOO a les 12.45 h a la seu del sindicat, a Via Laietana, 16). De l'altra, a la tarda hi haurà la manifestació unitària, amb concentració a les 19.00 h a la Rambla de Canaletes. 
 
Feu clic per veure el manifest del 25N de CCOO de Catalunya i la resta d’actes de CCOO pel 25N

Díptic 25N Treballadora Estatutària


Díptic 25N Treballadora Laboral

Ver el manifesto conjunto de CCOO y UGT en pdf

Estrategia Nacional para la erradicación de la violencia contra la mujer (2013 - 2016). Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Pdf


25 de novembre Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

25 de nov. 2014, 3:04 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 25 de nov. 2014, 3:04 ]

CCOO de Catalunya s'adhereix a l'acte commemoratiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, i a la manifestació unitària, que tindran lloc a Barcelona.


D'una banda, l'acte commemoratiu es farà demà a la plaça de Sant Jaume a les 13.00 h (concentració de CCOO a les 12.45 h a la seu del sindicat, a Via Laietana, 16). De l'altra, a la tarda hi haurà la manifestació unitària, amb concentració a les 19.00 h a la rambla de Canaletes. 
 
Feu clic per veure el manifest del 25-N de CCOO de Catalunya i la resta d’actes de CCOO per al 25-NEls drets sexuals i drets reproductius de les dones.

29 d’oct. 2014, 12:19 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 29 d’oct. 2014, 12:19 ]

 
Una visió transnacional de la Mutilació Genital Femenina (MGF) jornada que es farà el proper 19 de novembre a la Casa del Mar, carrer Albareda, 1 de Barcelona.

Participaran tres representants d’organitzacions senegaleses: l’associació Tostan i l’Association des Juristes Senegalaises, per conèixer i debatre les línies que porten a terme al Senegal per eradicar la mutilació genital femenina.

programa i link per fer les inscripcions:

http://www.agendaimmigracio.cat/index.asp?fuseaction=inscriute&id_evento=567

 

#NoEsNo

26 d’ag. 2014, 8:31 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

CCOO denuncia que les agressions sexuals són violència masclista i una violació dels drets de les dones, i han de ser una prioritat per als poders públics

Segons l’Enquesta de Violència Masclista de Catalunya del Departament d’Interior més d’un 12% de les dones de Catalunya  de 18 a 70 anys han patit algun tipus d’agressió sexista al carrer en un any, una part d’elles (un 3,2%) assenyala que aquests fets van produir un impacte psicològic intens i la majoria tot i considerar que es tracta de fets delictius no ho ha denunciat, de les agressions greus a la via pública només es denuncia en un 11,6% dels casos .  

 

Respecte dels autors de les agressions físiques i sexuals contra les dones, la majoria dels agressors són persones conegudes per la víctima. Els agressors son coneguts en un 83,5% en els casos d’agressions físiques, en un 80,7% en casos de violació, en un 75,3% en amenaces greus, en un 62,4% en els casos de tocaments amb violència i intimidació i en un 54% en els intents de violació. Cal tenir en compte també que prop del 30% de les violacions són comeses pels ex-marits o exparelles, i el 32,5% dels intents de violació altres coneguts que no són familiars, parelles ni exparelles 

 

El neoliberalisme a més a més de controlar el model i les polítiques econòmiques i socials està destapant cada dia que passa que també vol tornar a controlar la sexualitat de les dones. 

Estem assistint aquests dies novament a un nou episodi de missogínia i masclisme de personatges polítics i públics que sense cap subterfugi posen en paraules com entenen encara avui les relacions socials de gènere entre homes i dones: violència sexual, poder a partir de la força, control del cos de les dones, discriminació, assetjament sexual o per raó de sexe en el lloc de treball, violència masclista en l’àmbit de la parella... 

 

CCOO considera que l’abordatge de la violència masclista en general i especialment de les agressions sexuals i les violacions no ha de basar-se en el missatge decimonònic masclista de que l’autoprotecció de les dones passa  per a que es tanquin a casa, vagin sempre acompanyades, tapades, perquè vegin coartada la seva llibertat i els seus drets de ciutadania. 

 

Cal  començar per combatre la impunitat dels agressors, els poders públics han de garantir la seguretat de les dones i noies i la lliure mobilitat, la presencia en l’espai públic i el seu gaudi  a totes les hores del dia per desenvolupar plenament una vida quotidiana sense por perquè és un dret. 

 

No podem basar l’estratègia contra la violència masclista només en incentivar la denúncia  ja que les aquestes només signifiquen una mínima part del que existeix, ni que la responsabilitat de que passi o no passi un fet o una agressió  recaigui en les dones mateixes. 

 

CCOO exigeix tant al Govern de l’Estat com el Govern de la Generalitat que destini més recursos i esforços adreçats a evitar què hi hagi agressors i per tenir serveis de suport d’informació i atenció adients i amb recursos humans i econòmics suficients adreçats a l’atenció, prevenció i recuperació de les dones que han patit o pateixen violència masclista. 

 

Cal que hi hagi una convicció i implicació  de tot el sistema judicial des de la sensibilització fins a la formació especialitzada de tot el seu personal és fer prevenció, és abocar recursos per a plans i programes d’informació, formació, sensibilització, atenció i recuperació. 

 

CCOO de Catalunya exigeix incloure en l’agenda pública de manera seriosa, decidida i compromesa que la lluita per a una vida lliure de violència masclista estigui garantida com un dret de ciutadania prioritari 

 

·         No volem més retrocés en democràcia, en drets de les dones 

·         No volem una política educativa que elimina la coeducació dels curriculums 

·         No volem que es retalli en politiques de dones i d’igualtat, en prevenció i lluita contra la violència masclista 

·         No volem retrocedir al temps del patriarcat, no volem neomasclsimes ni masclistes que ens governin 

·         No volem que les accions empreses passin per limitar i controlar la llibertat del 50% de la ciutadania, les dones 

 

Evolució de la plantilla de l’Institut Català de la Salut 1983-2012 Anàlisi de les dades

19 de juny 2014, 7:52 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 19 de juny 2014, 7:53 ]

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=Y2Nvby5jYXR8c2VjY2lvbnMtc2luZGljYWxzLWljcy1jY29vfGd4OjRhOTA5NDFmMmE2MTBkNw


CCOO signa a la Mesa d'Empleats Públics de la Generalitat de Catalunya el Protocol d'assetjament sexual, per raó de sexe i de l'orientació i/o la identitat sexua

2 de juny 2014, 12:21 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Aquest nou protocol de prevenció substitueix el signat a 2009, que recollia, a més de les qüestions de sexe i gènere, l'assetjament psicològic i altres discriminacions. Durant aquest anys de vigència, el pobre resultat de l'aplicació d'aquest Protocol ha posat en evidència la seva inoperància, raó per la qual fins i tot l'Administració va estar d'acord en elaborar un de nou.


El principal motiu pel qual entenem que no ha funcionat és que la investigació dels casos es desenvolupava als mateixos departaments, la qual cosa ha demostrat no ser afavoridora de la imparcialitat i la objectivitat necessàries. La insuficient formació i especialització de les persones encarregades de la investigació pensem que també ha estat un factor important.


Les millores que presenta el nou Protocol són moltes, la principal, que la gestió i la investigació dels casos surt del mateix departament per elevar-se i centralitzar-se a la Direcció General de Funció Pública. El Departament on es doni el cas rebrà un informe de la investigació efectuada, elaborat en el termini de 15 dies des de la denúncia, que determinarà si els indicis d'assetjament han estat constatats o no. La centralització permetrà l'especialització del personal que portarà el tema. També valorem molt positivament el tractament específic de les qüestions de gènere, l'amplitud de les accions per a la prevenció i, molt especialment, el document que l'acompanya “Instruments tècnics per a la investigació”, pioner en un tema encara molt poc estudiat.Veure la notaActe contra la repressió: Aturem la llei de l’avortament, a Vic

24 d’abr. 2014, 3:28 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 24 d’abr. 2014, 3:55 ]

24 d'abril Taula Rodona Acte contra la repressió: Aturem la llei de l’avortament, a Vic
Acte contra la llei de l’avortament, dijous a Vic..
La Plataforma d’Osona pel Dret a l’Avortament organitza aquest dijous un nou acte contra la reforma de la llei de l’avortament que està tramitant el govern espanyol. En concret, aquesta vegada l’acció tindrà un format de taula rodona, amb la presència de persones vinculades al món de la sanitat i el dret, que exposaran arguments a favor del dret a l’avortament lliure i gratuït, així com els greus inconvenients que suposa la nova llei impulsada pel ministre Gallardón. La taula rodona s’emmarca en el programa d’actes paral·lels del Festival Protesta que es fa al llarg de tota la setmana a Vic.

La Plataforma d’Osona pel Dret a l’Avortament va néixer fa dos mesos i va organitzar la seva primera acció el 8 de març passat, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb una manifestació que va recórrer els carrers del nucli antic de Vic i que va congregar més de 200 persones. La manifestació va acabar amb la lectura d’un manifest a les portes del bisbat de Vic. Es tracta d’una plataforma unitària, formada per persones a títol particular i representants de diferents formacions polítiques, socials i sindicals. 
L’asssemblea de la plataforma és oberta i es reuneix periòdicament cada dos dimarts al vespre al Casal Claret de Vic, coincidint amb la de l’Assemblea pels Drets Socials d’Osona.

CONVOCATÒRIA
Taula rodona "Contra la repressió! Aturem la llei de l'avortament".
Amb Rosa Banús (llevadora), Sílvia Espinosa (CCOO Sanitat) i Asun Martínez (advocada).

Dijous 24 d'abril, 2/4 de 8 del vespre, Espai ETC de Vic.

Exposició: "La lluita per l'oportunitat de viure"

22 d’abr. 2014, 4:23 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 22 d’abr. 2014, 4:24 ]

Des de la Secretaria de la Dona de la Federació de Sanitat hem organitzat una interessant exposició que es podrà visitar entre els dies 22 d'abril i 16 de maig al vestíbul de casa nostra, a Via Laietana. 
Es diu "La lluita per l'oportunitat de viure", i és propietat del Memorial Democràtic (Generalitat de Catalunya). En ella es fa un recorregut per les quatre etapes més destacades del període 1931-1978 des del punt de vista de les dones. 

Per inaugurar l'exposició celebrarem un acte a càrrec de la nostra companya Alba García, Secretària de la Dona de la CONC, que tindrà lloc el dia 24 d'abril, a les 12h, a la sala d'actes.1-10 of 65