Inici‎ > ‎

Notícies Dona

Manifest de CCOO per al Dia Mundial per l'Accés a l'Avortament Legal i Segur

29 de set. 2018, 2:21 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

El sindicat se solidaritza amb totes les dones que lluiten pels drets sexuals i reproductius

FotoUn nou 28 de setembre, Dia Mundial per l'Accés a l'Avortament Legal i Segur, declarat el 1990 per l'Assemblea del Moviment Feminista Llatinoamericà, CCOO denuncia i se solidaritza amb totes les dones que, en diferents països del món, estan lluitant pels drets sexuals i reproductius, per l'accés a l'avortament, legal i segur i pel dret a decidir lliurement la seva maternitat.


EDUCACIÓ SEXUAL PER DECIDIR
ANTICONCEPTIUS PER NO AVORTAR
AVORTAMENT LEGAL PER NO MORIR
Feu clic per descarregar-vos el Manifest de CCOO del Dia Mundial per l'Accés a l'Avortament Legal i Segur
Més informació a la web de la Xarxa Feminista, de la qual CCOO de Catalunya forma part.

Per unes festes lliures d'agressions masclistes

7 de jul. 2018, 0:38 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Inici de les festes de San Fermín de Pamplona

CCOO de Catalunya ens sumem a la crida de les dones feministes a poder gaudir de les festes de pobles, barris i ciutats en llibertat i amb la seguretat de no haver de patir cap agressió sexual ni tracte vexatori només pel fet de ser dones.

Donem suport a les dones de la Plataforma contra la violència sexista de Pamplona que des de fa molt temps treballen per aconseguir unes festes lliures d’agressions així com de tot el moviment feminista de Navarra, que fa una crida a la responsabilitat i altura de mires davant les festes de San Fermín de 2018.

Tot i així, cal reconèixer que els casos tristament coneguts en el marc de les festes com els sanfermines no són, per desgràcia, els únics que hi ha. Cada dia coneixem casos de violacions i agressions sexuals en qualsevol espai. Però enguany potser el proper 6 de juliol suposa no només el Chupinazo, tret de sortida d’un gran esdeveniment com són les festes de San Fermín de Pamplona, sinó que també és un tret de sortida simbòlic a la crida que les dones d’arreu, a Catalunya especialment després de casos com els de Molins de Rei i altres: volem gaudir de festes majors, festivals o qualsevol activitat pública, al carrer o en espais tancats, amb plena llibertat, amb seguretat i sense agressions o vexacions masclistes i ho volem fer amb empoderament col•lectiu.

Creiem que enguany la sentència coneguda per “La Manada” ha suposat que els sanfermines d’enguany tinguin per a moltes dones un simbolisme especial. Arreu de l’Estat hi hagut reaccions multitudinàries de rebuig de la sentència i de les mesures posteriors de posada en llibertat als acusats però som conscients que no solament existeix aquest cas.

Fem novament una crida a rebutjar la violència sexual, els comportaments sexistes i masclistes en qualsevol moment i a acabar amb la impunitat dels autors.

Les dones de tot arreu, les dones a Catalunya, a qualsevol lloc, volem gaudir de la nostra llibertat, volem circular a qualsevol hora del dia i de la nit sense dependre de ningú, volem vestir com ens vingui de gust, volem anar de festa soles o acompanyades, volem transports segurs i lliures de comportaments sexistes, volem viure lliures de violències sexuals en tots els espais públics i privats i sobretot volem compromís de totes i tots els qui ens envolten.

CCOO no dona suport a cap acció que representi boicotejar les festes però sí que anima a que el dia 6 es facin accions per recordar a la societat i a les institucions que cal fer canvis ja, cal dotar de pressupostos les eines de les quals disposem i cal posar fil a l’agulla per acabar amb el patriarcat de les nostres institucions i poders públics, reforçant les mesures preventives, coeducadores i efectives.

Per tant, el proper 6 de juliol, dia del Chupinazo, estarem al costat de les dones navarreses i de totes les dones d’aquest país, amb samarreta negra, blanca, lila o de qualsevol color, que exigeixen canvis urgents en el comportament de certs homes i canvis profunds en els sistemes judicials, policials i socials que ens revictimitzen massa sovint, que ens desprotegeixen i que no ens creuen moltes vegades.

El carrer és nostre i nostres són els nostres cossos i això no ha de suposar cap limitació per a la nostra llibertat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 4 de juliol de 2018

Mobilització contra les violències masclistes

16 de maig 2018, 1:24 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO


El 16 de maig a les 19 hores, a la plaça Universitat de Barcelona

Amb el lema "No a les rebaixes del Pacte d'estat contra la violència masclista", CCOO de Catalunya i UGT ens sumem a les mobilitzacions convocades pel moviment feminista el dia 16 de maig, a les 19 hores, a la plaça de la Universitat de Barcelona, contra l'incompliment del Pacte d'estat contra la violència de gènere, que demostra que el Govern no prioritza la lluita per garantir la vida lliure de violències masclistes a les dones. Val a dir que a Tarragona es farà concentració a la Plaça de la Dona Treballadora a les 12 h i a Lleida a la Plaça de Sant Joan a les 19 h.

Volem tot el pressupost ja!

Feu clic per veure
- El cartell de la mobilització del 16 de maig amb motiu de les rebaixes del Pacte d'Estat contra la violència masclista
- El manifest de la mobilització del 16 de maig contra la violència masclista


#EnsPlantem #TotElPressupostJA #8M #AlertaFeminista16M #CalUnSí

8M, contra la bretxa salarial, programa número 249 de CCOO a Televisió de Catalunya

17 de març 2018, 1:14 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Foto


Programa número 249 de CCOO de Catalunya a Televisió de Catalunya, 8M, contra la bretxa salarial. Emès el dissabte 10 de març pel Canal 33

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa-sindical-cc-oo-/programa-sindical-ccoo-capitol-249/video/5746609/

8 de Març del 2018 VAGA LABORAL de 2 hores

17 de febr. 2018, 0:54 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 18 de febr. 2018, 0:19 ]

ENS PLANTEM contra la bretxa salarial, contra els salaris de misèria i contra les violències masclistes a la feina
8 de Març del 2018: CCOO convoca VAGA LABORAL de 2 hores
Foto

 Amb el lema 'Ens plantem contra la bretxa salarial, contra els salaris de misèria i contra les violències masclistes a la feina', la convocatòria té els següents objectius:

- Increments salarials en tots els convenis. Cal apujar més els salaris més baixos.
- Plans d’igualtat a totes les empreses per evitar la bretxa salarial i totes les discriminacions.
- Treball estable contra l'ús fraudulent de la contractació a temps parcial, la temporalitat injustificada i les hores extres no pagades. Pla d’intervenció de la Inspecció de Treball.
- Ratificació, per part del Govern, del Conveni 189 de l’OIT, que regula els drets i les condicions laborals de les treballadores de la llar.
- Una Llei d’igualtat salarial.
- Augment del poder adquisitiu de les pensions.
- Pressupostos per a polítiques de benestar: dependència, salut, educació, criança…
- Protocols contra l’assetjament i la violència de gènere en el treball.

Vives i lliures!
Unim-nos per a la igualtat!

Participa en les mobilitzacions!

Convoquem vaga laboral de 2 h el 8 de Març.
Donem suport a la vaga de consum, a la vaga de cures i a la vaga d’estudiants.
Concentracions al migdia davant dels ajuntaments.
Manifestacions descentralitzades a la tarda.
*Les dades del mapa s'aniran actualitzant a mesura que es vagin concretant els actes i les mobilitzacions i, posteriorment, amb imatges de cada un d'ells.
Feu clic per descarregar-vos:


Documents


Octavetes:


Models d'ahesió a la vaga


Elements publicitaris


Vídeos


Nou vocabulari en català: 'Dones i món del treball'

20 de gen. 2018, 5:25 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Foto


Des del Servei Lingüístic de CCOO de Catalunya us presentem el vocabulari 'Dones i món del treball', que hem elaborat conjuntament amb la Secretaria de les Dones, Diversitats i Polítiques LGTBI i que, a més, ha estat validat pel TERMCAT. Aquest material recull 35 termes que tenen el denominador comú de la relació dones-treball, amb la corresponent definició i la traducció a altres llengües, en concret al castellà i a l’anglès.

El motiu de l’elaboració d’aquest vocabulari és fonamentalment la constatació que la dimensió de feminitzar el sindicat ha anat adquirint cada vegada més importància a la nostra organització i que aquest fet té un impacte lingüístic evident.

Aquesta dimensió es constata a partir de tres fites cabdals. En primer lloc, s’ha establert que el Comitè de Dones formi part dels Estatuts de CCOO de Catalunya. En segon lloc, s’ha palesat també en la 3a Conferència d’Homes i Dones, que va marcar els objectius de la transversalitat de les propostes de gènere, la generalització de les secretaries de la Dona a totes les estructures i la representació proporcional a l’afiliació de les dones en tots els organismes de direcció. I, en tercer lloc, s’ha consolidat, finalment, en els debats de l’Assemblea sindical oberta, que van situar prioritats relacionades amb la participació de les dones en l’activitat sindical i en les diferents estructures del sindicat.

Esperem, doncs, que aquest vocabulari sigui útil a totes aquelles persones que desenvolupen tasques sindicals, especialment els delegats i delegades, a l’hora d’emprar els termes del vocabulari amb precisió.

Feu clic per descarregar-vos el vocabulari 'Dones i món del treball'

1 Desembre Dia Mundial de la Lluita contra la Sida

30 de nov. 2017, 14:44 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO


Erradicar la serofòbia, l'estigma i la discriminació envers les persones VIH positives en l'àmbit del treball, el repte de sindicats i entitats civils

Manifest de l'Àmbit LGTBI de CCOO de Catalunya amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida

FotoEls avenços en els tractaments mèdics han propiciat grans millores en l’estat de salut així com en l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH. No obstant això, aquests avenços no han estat tan significatius en l’àmbit dels drets humans i, en concret, no ho han estat en l’ocupació. Cal tenir en compte, però, que l’ocupació està molt vinculada a la qualitat de vida de la persona, ja que té una alta associació positiva tant amb la dimensió de la salut física com amb la de la salut mental.

Feu clic per llegir el manifest Erradicar la serofòbia, l’estigma i la discriminació envers les persones VIH positives en l’àmbit del treball, el repte de sindicats i entitats civils.

Zero violències masclistes. Ens volem lliures!

13 de nov. 2017, 9:40 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO


25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. CCOO de Catalunya utilitza aquest any com a lema “Zero violències masclistes. Ens volem lliures!”, i fa una crida a participar en tots els actes que s’estan organitzant al voltant d’aquesta data per denunciar aquest flagell social que cada any maltracta i assassina dones i infants.


El 25N, manifestació a les 18.00 h a la Plaça Universitat de Barcelona: 'Ens volem vives, lliures i rebels!'Actes previstos ( pendent de concretar algunes hores i alguns llocs, així com alguns actes)

Barcelona
23 de novembre. 10 h. Assemblea sobre violències que s’exerceixen vers les dones, i eines per poder-les erradicar. Lectura del manifest a la Via Laietana

Granollers
25 de novembre. 12 h Plaça de la Porxada. Performance
Ho organitza: Taula d’Igualtat de Gènere de Granollers (on participa CCOO)

Mataró
20 de novembre. 19 h Pla d’en Boet. Xerrada debat: “Pacte nacional contra la violència masclista”
Ho organitzen: Secretaria de les Dones de CCOO del Vallès Oriental - Maresme - Osona i Vocalia de Dones Laia l’Arquera

25 de novembre. 19.30 h Ajuntament de Mataró. Acte de rebuig a les violències masclistes
Projecció del vídeo de denúncia realitzat per la Xarxa d’Espais Joves de Mataró. Lectura del manifest. Musica i dansa. Ho organitzen: CCOO, Teixit de Dones i les entitats del Consell Municipal d’Igualtat Dona-Home
Hi col·laboren: Centre d’Informació i Recursos per a les Dones i la Xarxa d’Espais Joves de Mataró

Terrassa
27 de novembre. 18.30 h. CCOO de Terrassa (sala Apolo Giménez. El Pacte d’estat contra la violència de gènere.
Ho organitza: Esquerres de Terrassa

2 de desembre. La ruta de l’exili. Argelers – Cotlliure – Elna. Sortida guiada per Assumpta Montellà, historiadora i autora del llibre La Maternitat d’Elna

12 de desembre. De 10 h a 18 h. VIII Escola Neus Català
Violències sexuals. CCOO Terrassa (sala Apolo Giménez)

Tarragona
24 de novembre. Lectura del manifest. Plaça de la Dona Treballadora

Lleida
24 de novembre. Assemblea: “La cosificació de la dona com a forma de violència”

Girona
25 de novembre. De 10 h a 18 h. Participació de CCOO en la Taula d’Entitats. Organitza: Xarxa de Dones de Girona

Cornellà de Llobregat
15 de novembre. 9.30 h. CCOO del Baix Llobregat. “Protocols per la prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe”


Feu clic per veure:
- el cartell de CCOO de Catalunya amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones
- el manifest 'Zero violències masclistes. Ens volem lliures!'
- el cartell de la manifestació del 25N a Barcelona

CCOO participa al XIII Fòrum contra les Violències de Gènere

12 de nov. 2017, 1:34 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Foto

La Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, de la qual forma part CCOO de Catalunya, organitza del 9 a l’11 de novembre el XIII Fòrum contra les Violències de Gènere. Amb el lema "Teixim resistències enfront de les violències sexuals", tindrà lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (c/ Sant Pere Més Baix, 7).


La Secretaria de Dones, Diversitats i Polítiques LGTBI del sindicat participa en un debat sobre estratègies de resistència la violència sexual en diferents entorns, entre ells el laboral (dijous a les 11.30 hores), i en un taller sobre assetjament sexual a la feina (divendres a les 17.00 hores).

Trobareu el programa i el formulari d’inscripció a Internet:
http://violenciadegenere.org/index.php/actualitat/926-obrim-les-inscripcions-xiii-forum-contra-les-violencies-de-genere-us-el-perdreuCos SÍ. Cosa NO

10 d’ag. 2017, 0:20 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Què vol dir cosificació de la dona? 
És l’ús que es fa d’una dona en particular, del concepte de dona o de la seva imatge per a finalitats que no la dignifiquen com a ésser humà. És a dir: quan només se la qualifica en funció de la seva bellesa o de la seva correspondència amb el desig sexual masculí, sense fer referència ni a la seva capacitat racional ni a la seva dignitat humana. Sovint el cos de la dona es mostra i es tracta com un mer objecte que ha de ser explotat i exposat, de vegades, també, juntament amb altres objectes o productes.

El cos de la dona té dret a ocupar el seu espai. Cos, SÍ: amb capacitats diverses, intel·lectuals, amb valors i idees. Cosa, NO: no ha de ser un cos convertit en un producte
o un negoci sense drets i lligat a interessos de tercers.

Feu clic per veure:
- el díptic informatiu sobre la cosificació de la dona
- el Lluita Digital 274, especial sobre la cosificació de la dona

 

1-10 of 77