Inici‎ > ‎

Notícies Dona

25-N del 2021, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

18 de nov. 2021, 2:06 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

El pròxim 25 de novembre, d’11 h a 12 h, CCOO tallarem la Via Laietana per, més unides i combatives que mai, tombar el patriarcat i enderrocar les violències masclistes. Per aconseguir-ho, et necessitem!

Aquest 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, CCOO, com a sindicat feminista, veu amb preocupació com les violències no minven.

El confinament per causa de la pandèmia va ser molt dur per a les dones que pateixen violència en l’àmbit de la parella, ja que van veure reduït el seu espai social, van quedar tancades amb el seu maltractador i van patir abusos físics, psicològics, sexuals o econòmics. En el desconfinament hi ha hagut un repunt dels feminicidis quan els maltractadors han percebut una disminució del seu control sobre la parella. Des que va començar l’any, a Catalunya ja han estat assassinades 13 dones pel sol fet de ser dones (61 a tot l’Estat espanyol). Des del 2010 hi ha hagut 1.238 dones assassinades per homes. D’altra banda, 1 de cada 4 menors d’edat són testimonis d’aquestes situacions i un 77 % d’aquests han patit en primera persona el maltractament d’aquests violents a casa. En tot cas, però, els feminicidis només són la punta de l’iceberg de la violència contra les dones.

En aquest any 2021, el focus s’ha posat també en la violència vicària, és a dir, les agressions sobre una persona en substitució d’una altra, sobretot, la violència contra les filles i els fills amb l’objectiu d’infligir dolor i control a les seves mares. El cas de l’Anna i l’Olivia, les nenes de Tenerife assassinades pel seu pare, va fer estremir la societat de tal manera que vam aprendre a interpretar i a donar visibilitat a altres casos. Segons fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a Espanya, tot just un 3 % dels casos de violència de gènere acaba amb la suspensió del règim de visites als pares que han exercit el maltractament i només en un 5,2 % dels casos els jutges dicten la retirada de la guarda i custòdia als agressors com a mesura cautelar de protecció dels menors.

La violència envers les dones no està reservada a una cultura, regió o país específic ni a grups particulars de dones en la societat. La violència masclista representa, en qualssevol de les seves formes, àmbits i  expressions, un greu atemptat contra els drets humans, la dignitat i la llibertat de les dones.

La mutilació genital femenina segueix practicant-se a Colòmbia, l’Índia, Indonèsia, Malàisia,

el Pakistan, Sri Lanka i molts països de l’Orient Mitjà, i és un problema transfronterer que es manifesta a Catalunya també. La violació i l’ús dels cossos de les dones com a arma de guerra segueix present. El tràfic de dones creua les fronteres nacionals i és perceptible en qualsevol país del món. Cal, així mateix, tractar la prostitució com a crim organitzat, i abordar-lo des de la globalitat i la cooperació policial internacional.

La violència sexual és esfereïdora també al nostre país. Catalunya és el territori on es perpetren més violacions múltiples de tot l’Estat. El 57,3 % de dones de més de 16 anys han patit violència de gènere algun cop a la vida.

És fonamental erradicar  l’assetjament  sexual o per raó de sexe en l’esfera laboral i implementar mesures de suport i protecció a les víctimes de violència contra les dones. Ens preocupa especialment la situació de les treballadores de la llar que, en moltes ocasions, conviuen i resten soles amb els agressors.

La deshumanització de les dones i la normalització de la violència i el poder com a formes d’excitació es promouen en la nostra cultura mitjançant la pornografia, tot i que  també  hi ha moltes formes de publicitat on s’utilitza la cosificació de la dona i  la hipersexualització de les nenes.

Les dones víctimes de violència temen denunciar perquè, sovint, els processos policials i jurídics les qüestionen i les menystenen, s’allarguen innecessàriament i protegeixen poc. La revictimització és violència institucional i té, com tota la violència contra les dones, un biaix de classe i d’origen.

El rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort. Tant, que la ultradreta, representant política del masclisme, s’ha vist impulsat a fer bandera de la dominació de la dona, a defensar el patriarcat i a atacar el moviment feminista.

CCOO reivindica el seu lloc com a agent actiu contra tots els tipus de violència contra les dones. Les sindicalistes i els sindicalismes estem compromesos en contra de totes aquestes violències i estem cridats a intervenir-hi a favor de les víctimes, per la igualtat i per la justícia.

CONCRETAMENT, EXIGIM:

 • L’increment dels recursos públics per a la negociació i la implementació dels plans d’igualtat.
 • L’actuació decidida i amb dotació específica de recursos per a la Inspecció de Treball a les empreses que incompleixen les seves obligacions respecte dels protocols d’assetjament i els plans igualtat.
 • Més recursos per a la recuperació i l’acompanyament de les víctimes, especialment en l’àmbit laboral.
 • El compromís polític i econòmic del Departament d’Educació amb la coeducació.
 • La ratificació del Conveni 189 de l’OIT, en relació amb les condicions de les treballadores de la llar i les cures, a més de la implantació i el seguiment del Conveni 190.
 • L’estudi i la publicació de dades certes sobre violència vicària perquè no romangui invisible davant l’opinió pública, així com mesures legislatives per evitar-la i sancionar-la.
 • Un canvi de procediment en els processos policials i jurídics perquè protegeixin amb eficàcia i celeritat les dones i no les revictimitzin.

En definitiva,  necessitem  un  compromís,  real i efectiu de tota la societat per erradicar les violències que encara avui dia patim les dones perquè les següents generacions de dones puguin viure en un món més segur, més lliure, més just i sense por.

AMB TU TENIM MÉS FORÇA!
25 de novembre
d’11.00 a 12.00 hores
Via Laietana, 16 de Barcelona

I a la tarda manifestació de les entitats feministes, a partir de les 18.30 hores al Passeig de Gràcia amb Avinguda Diagonal.

Feu clic per veure el cartell “Prevenció, proactivitat, ORGANITZACIÓ i acció” o el manifest del 25-N del 2021 en format pdf

Contra totes les violències masclistes: recursos, prevenció i acció.

#25nPrevencióiAcció

Conèixer és visibilitzar

27 d’oct. 2021, 7:12 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 10 de nov. 2021, 3:42 ]


Malgrat tenir una incidència de l'1% o 2% en la població, encara hi ha molt de desconeixement sobre la realitat intersexual. Aquí fem un breu repàs d'algunes dades que poden servir per a sensibilitzar i entendre a la lletra "i" del col·lectiu LGTBIQ+.

Sabies que?

Existeixen més de 20 tipus d'intersexualitat, la qual cosa dificulta donar una definició correcta.

En general, les persones intersexuals neixen amb òrgans sexuals que no poden catalogar-se clarament com d'home o de dona.

La intersexualitat no és una orientació sexual, és a dir, no hi ha relació directa entre ser intersexual i una possible orientació.

Sempre han existit i sempre existiran persones intersexuals.

Entre l'1% i 2% de la població mundial són persones intersexuals.

Un dels factors de discriminació de les persones intersexuals és la invisibilitat, ja que moltes són operades en el moment de néixer.

La protecció de les persones intersexuals exigeix el reconeixement de la diversitat del cos humà, bandejant patrons que només condueixen al binarisme i a l'existència d'un cos normatiu.

La intersexfobia és l'aversió, odi, por, prejudici o discriminació a la intersexualitat o a les persones intersexuals.

La intersexfobia fa referència a una construcció social que situa poder, riquesa, privilegis i prestigi en el binarisme, sent a més una forma de capacitisme.

Una forma institucionalitzada de intersexfobia és la mutilació quirúrgica i/o hormonal, innecessària i no consensuada dels genitals de menors intersexuals, la qual cosa fa que es desconegui la identitat d'aquesta persona.

El desconeixement de la identitat de gènere sentida dels menors intersexuals fa que qualsevol intervenció a la qual se sotmeti a un menor sense tenir en compte aquests factors pugui convertir-se en una “castració” que generi traumes.

Una altra forma de intersexfobia és la erotización i/o exotificación de les persones intersexuals, tractant-los com si no fossin humans o com si solament importés el seu genitalidad.

Les persones intersexuals sofreixen molts dels mateixos abusos que la resta de les persones LGTBIQ+, inclosa la criminalització i la discriminació generalitzada.

A les persones intersexuals se li fa difícil trobar llocs segurs, perquè la discriminació es troba tant fos com dins del col·lectiu LGTBIQ+.

Recorda:

- Els Estats han de crear major consciència sobre els drets de les persones intersexuals, que les protegeixin de discriminació sobre la base de les seves característiques sexuals.

- Hem de combatre la desinformació per a lluitar contra els estereotips nocius, l'estigma i la patologització.

- S'ha de capacitar i conscienciar a professionals de la salut, personal docent, educadors i funcionariat públic, incloent als qui tramiten i proposen les lleis, al poder judicial i responsables polítics sobre les problemàtiques de les persones intersexuals.

- El llenguatge pot contribuir a l'adquisició de prejudicis.

- Els prejudicis s'inculquen des del naixement i durant tot el desenvolupament de la persona, per això el paper de l'educació és fonamental.

- Els acudits, bromes i termes despectius afavoreixen la intersexfobia.

- Cal tenir molt de respecte amb els termes que s'utilitzen en el nostre àmbit familiar, social i laboral.

- Ser persones sensibilitzades, informades i formades contribueix a la transformació de la nostra societat perquè sigui més justa i lliure.

- Cada persona és un ésser únic, inimitable i diferent. Així, la diferència individual és la riquesa col·lectiva.

- Participar i actuar activament en la lluita contra la discriminació ajuda a aconseguir la igualtat entre totes les persones.

CCOO acollirà l’Exposició ‘NuesTRANS Vidas Importan’

1 d’oct. 2021, 2:16 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

En el marc de cada octubre del col·lectiu trans, l’Àmbit LGTBI+ de CCOO de Catalunya promourà l’exposició“NuesTRANS vidas importan”, que es podrà visitar des del 5 (inauguració) fins al 15 d’octubre a l’Espai l’Assemblea de CCOO de Catalunya. 

Aquesta exposició serà itinerant i s’exposarà més endavant als diferents territoris. “NuesTRANS vidas importan” és un projecte interactiu d’ATA (Associació Trans Andalusia) - Sylvia Rivera que barreja l’art de la il·lustració amb l’audiovisual. Aquest llenguatge possibilitarà la connexió amb els segments més joves de la població a través d’una ciutadania participativa i diversa mitjançant les vivències de persones trans en diferents àmbits personals, com ara l’amor, les amistats i la família, els estudis, l’àmbit laboral, la infància, etc. 
Aquestes quinze vivències volen mostrar referents reals i positius per naturalitzar les vides trans. Relats en clau positiva per desconstruir tòpics iper esborrar prejudicis que s’associen a les vides trans i que, per tant, les estigmatitzen i els impossibiliten un desenvolupament humà en totes les seves dimensions, amb concrecions, entre d’altres, com:“dificultats per trobar parella”, “els homes no pareixen”, “les famílies ens rebutgen”, “és impossible treballar”… Encara hi ha certa veritat en aquestes afirmacions avui dia. L’exposició té com a objectiu enfortir que aquestes situacions vagin desapareixent amb la visibilitat, l’empoderament de les persones trans i els canvis socials i culturals, que es concreten en un major coneixement de les realitats trans, el respecte i un gran suport al fet que les persones trans siguin iguals en drets. 

L’exposició consta d’una obra interactiva amb quinze il·lustracions que aniran acompanyades de quinze vídeos. Les il·lustracions estan realitzades en tècnica digital i, posteriorment, han estat impreses en les seves dimensions originals, de 96 × 81 cm. Els vídeos es narren en primera persona des de l’experiència personal. Aquests estan pujats a YouTube i s’hi tindrà accés mitjançant un codi QR que acompanyarà la il·lustració. Les il·lustracions i els vídeos han estat realitzats per Izhan Alcántara (Er Reverte). 

Per a CCOO de Catalunya, defensar els drets humans i els de les persones trans és molt important i un compromís assumit per les seves polítiques LGTBI+. 

Us convidem a visitar l’exposició al nou espai de CCOO i també a la seva inauguració, que tindrà lloc el proper 5 d’octubre a les 18 h, amb la intervenció de Mar Cambrollé, presidenta de l’ATA - Sylvia Rivera.

NO estem confoses, NO estem confosos, SOM BISEXUALS

27 de set. 2021, 3:50 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO


El 23 de setembre se celebra el Dia Internacional de la Bisexualitat. CCOO treballa des de fa temps per donar visibilitat a aquest col·lectiu, posar fi als estereotips i evitar la discriminació en els centres de treball.


A les persones bisexuals se les discrimina per sentir atracció sexual, emocional o romàntica per persones del seu mateix sexe o del sexe diferent al seu, però, per què? Per evitar-ho i promoure la visibilitat del col·lectiu, se celebra aquesta setmana el Dia Internacional de la Bisexualitat, una efemèride que es commemora des del 23 de setembre del 1999.

Tres activistes de drets bisexuals van començar la commemoració perquè veien que la comunitat bisexual havia crescut amb força així com la gai i la lesbiana, però encara estava invisibilitzada en molts aspectes.

Malgrat el temps que ha transcorregut, i els avenços que s’han aconseguit, sobre les persones bisexuals recauen injustos estereotips que cal superar. No són més promíscues o vicioses que les altres, ni estan més confoses que la resta.

La bifòbia es defineix com la por, la intolerància o l’odi cap a les persones que senten atracció per persones del seu mateix sexe o del sexe diferent al seu. La bifòbia pot comprometre la salut mental i la seguretat de les persones bisexuals i, per això mateix, per evitar-ho hem de promoure la visibilitat del col·lectiu i donar eines a les delegades i delegats de CCOO per evitar tot tipus de LGTBI-fobia en l’àmbit laboral.

#StopBifòbia #StopLGTBifòbia #OrgullDeSer

CCOO de Catalunya s’adhereix a la manifestació unitària contra l’LGTBI-fòbia del 22 de juliol a Barcelona

21 de jul. 2021, 3:53 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

L’Àmbit LGTBI+ de CCOO de Catalunya s’ha adherit a la convocatòria d’aquest dijous, 22 de juliol, contra la violència LGTBI-fòbica i participarà a la manifestació convocada a les 19 hores al passeig de Gràcia de Barcelona.

La manifestació, organitzada per la Plataforma LGTBIcat i Pride Barcelona, es convoca per donar una resposta contundent i clara a l’augment del discurs de l’odi i l’LGTBI-fòbia dels darrers mesos

Portarà per lema: “Contra la violència LGTBIfòbica, tolerància zero! + Protecció. + Suport Administratiu i Legal. + Educació en la diversitat.”

A Barcelona i a Catalunya la ciutadania no mira cap a un altre costat i mostra tolerància zero contra la violència LGTBI-fòbica.


28 de juny de 2021, Dia de l’Orgull LGTBI+ ‘Orgull de ser un tot que suma’

25 de juny 2021, 4:20 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 25 de juny 2021, 4:21 ]

Aquest Dia de l’Orgull LGTBI+ del 2021, en què recuperem els carrers respectant totes les mesures de seguretat, des de CCOO reiterem les nostres propostes, recollides a la Plataforma Reivindicativa de Drets LGTBI+, i reclamem mesures que garanteixin la igualtat efectiva de tota la comunitat LGTBI+.

Afrontem el Dia de l’Orgull LGTBI+ d’aquest 2021 amb l’esperança de veure la sortida de la pandèmia i de recobrar certa normalitat després d’una etapa molt dura i amb especials repercussions per a les persones LGTBI+, que, en ocasions, s’han vist doblement aïllades. Un horitzó de normalitat on no pot cabre l’LGTBI-fòbia i on cal subratllar que la igualtat efectiva, la dignitat i la llibertat individual són drets adquirits i inamovibles per a totes les persones.

Des de CCOO instem el conjunt de la societat a respectar les diferències i la diversitat, així com a teixir aliances per proclamar el nostre lema: “Orgull de ser. Un tot que suma”.

Aquest Orgull 2021, organitzat per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), COGAM i altres col·lectius estatals durà per lema “Els drets humans no es negocien, es legislen: llei integral trans, ja!”. Des de CCOO ens sumem tant a la celebració d’aquest 28 de Juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, com a la manifestació estatal, amb la nostra Plataforma Reivindicativa de Drets LGTBI+, i reiterem alguns dels principals posicionaments i mesures pels quals advoquem:

 • CCOO aposta per incidir en l’àmbit de l’ocupació amb propostes que solucionin les problemàtiques d’emancipació i autonomia de les persones LGTBI+ en general i de les persones trans en particular.
 • CCOO ha presentat una bateria de propostes en matèria laboral, entre les quals: el foment dels currículums cecs; la formació de personal d’oficines d’inserció laboral amb l’objectiu d’oferir una atenció integral a les persones LGTBI+; la negociació, en els convenis col·lectius, de mesures que eliminin la discriminació laboral de les persones LGTBI+; l’anàlisi i la negociació, a les meses de negociació corresponents, de mesures concretes que facilitin l’accés a l’ocupació a les persones LGTBI+ especialment vulnerables; espais tancats als vestidors per garantir la intimitat de les persones, etc.
 • CCOO aposta, en l’àmbit de la cooperació internacional, per la promoció de projectes amb organitzacions LGTBI+ a les diferents regions del món per afavorir la defensa i el respecte dels drets humans de la població LGTBI+ a escala global.
 • CCOO aposta, en l’àmbit de les administracions públiques, per establir coordinacions interdepartamentals, a més de treballar al Consell de Participació de les Persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals, creat el juny del 2020, i impulsar la coordinació de polítiques LGTBI+.
 • CCOO demana la posada en marxa, a totes les administracions, d’un servei d’atenció a víctimes de la violència LGTBI-fòbica.
 • CCOO reclama la promoció d’una política municipalista amb garanties de poder viure plenament per a persones LGTBI+ en entorns rurals, amb espais d’inclusió per afavorir aquesta convivència en comunitat i preservar especialment la infància i l’adolescència.
 • CCOO defensa la despatologització de les persones trans i aposta pel camí de la llibertat, la vida plena i amb drets integrals, els drets humans i la salut en tota la seva extensió.
 • CCOO aposta per garantir l’atenció sanitària en igualtat de condicions a tot l’Estat i per desenvolupar totes les mesures necessàries per a l’adequació professional de l’atenció a les persones LGTBI+ a centres hospitalaris i d’atenció primària.
 • CCOO reclama l’eliminació i la prohibició de qualsevol possibilitat de teràpies de reconversió en els àmbits estatal i autonòmic.
 • CCOO advoca per la implementació de les mesures que siguin necessàries per a l’atenció integral de les persones LGTBI+ d’especial vulnerabilitat (sol·licitants d’asil, persones amb diversitat funcional i intel·lectual, població gitana, persones racialitzades…).
 • CCOO aposta per agilitzar la modificació i l’actualització dels registres administratius.
 • CCOO proposa, en l’àmbit educatiu, mesures de prevenció, actuació i intervenció per a l’eliminació de l’LGTBI-fòbia en tots els entorns educatius i continguts curriculars concrets per al coneixement de les diversitats en totes les etapes.
 • CCOO reclama la promoció de les manifestacions culturals realitzades per persones creadores LGTBI+ i l’establiment d’un fons que reculli la memòria històrica de les aportacions de la població LGTBI+.

La igualtat legal ha de garantir la igualtat social. Des de CCOO animem la ciutadania a participar al conjunt d’accions reivindicatives que es desenvolupin amb motiu d’aquest Dia de l’Orgull LGTBI+ i proclamem, una vegada més, el nostre “Orgull de ser. Un tot que suma”.

#TuSumes

#OrgullDeSer

Feu clic per veure el Manifest de CCOO amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBI+ ‘Orgull de ser un tot que suma’ o el cartell del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIDia Internacional contra la LGTBI-fòbia 2021

17 de maig 2021, 5:57 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 17 de maig 2021, 6:12 ]

El 17 de maig del 1990, l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Aquesta fita històrica per al col·lectiu LGTBI va donar lloc al Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia. No obstant això, hem hagut d’esperar vint-i-nou anys més perquè la transsexualitat estigui descatalogada oficialment com a trastorn i encara queda un llarg camí perquè a les persones trans els sigui reconeguda totalment la seva dignitat.

En l’entorn laboral, aquesta situació s’agreuja. És de vital importància exigir mecanismes d’ocupabilitat per a persones LGTBI, especialment per a persones trans, perquè pateixen un altíssim índex de desocupació.

A l’Estat espanyol i a Catalunya, els delictes d’odi contra persones per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere es compten per centenars, segons l’Observatori contra l’Homofòbia i les Xarxes contra l’Odi, de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals. El discurs d’odi de la ultradreta agreuja l’estigma i l’exercici de la violència envers les persones LGTBI. És alarmant que el discursos d’odi arribin als espais institucionals a través de partits postfeixistes.

No deixarem de denunciar les agressions provocades per l’odi a la diversitat sexual i de gènere a tot el món. Aquestes agressions ocorren tant en el nostre entorn com en els més de setanta estats on es criminalitza l’orientació sexual. Segons l’últim informe ILGA (federació mundial que aplega 1.705 organitzacions de 166 països que lluiten per la igualtat de drets humans per a les persones LGTBI), 30 països criminalitzen els col·lectius LGTBI amb fins a vuit anys de presó; 27 països els penalitzen amb entre deu anys de presó i la cadena perpètua, i d’altres, com Iran, Somàlia o Nigèria, els poden imposar fins i tot la pena de mort.

No podem permetre que els estereotips, els prejudicis i l’estigmatització passin per sobre dels drets de les persones. Per això, ara i sempre, hem de seguir amb la lluita contra l’LGTBI-fòbia i la serofòbia amb la veu ben alta.

El 17 de maig, és un dia per denunciar les actituds d’odi i violència contra el col·lectiu LGTBI. Trenquem el silenci, trenquem- lo amb la nostra veu, el llenguatge universal que ens dona aire i expressió oberta en la diversitat dels colors i els sentiments positius. CCCO de Catalunya manté el compromís de continuar treballant, integrant l’impuls de l’Àmbit LGTBI, pel reconeixement dels drets de les persones de la comunitat LGTBI en el treball i per les transformacions polítiques que mereix una societat inclusiva i respectuosa de la diversitat sexual i de la seva ciutadania.

CCOO de Catalunya vol tenir un paper protagonista i determinant en l’erradicació de l’LGTBI-fòbia, generant espais de debat i promovent posicionaments ètics.

stopLGTBIfobia
Lluitem contra l’LGTBI-fòbia, avui i sempre!

#stopLGTBIfobia


Feu clic per veure:

CCOO organitza un acte amb la projecció del documental 'Lesbofòbia. Un documental i deu respostes'

25 d’abr. 2021, 8:48 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

En el marc del Dia de la Visibilitat Lèsbica

El 26 d'abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica i aquest any CCOO de Catalunya el celebra amb el lema "Dones lesbianes + visibilitat = Existència".

L'àmbit LGTBI+ del sindicat ha preparat la projecció del documental LesbofòbiaUn documental i deu respostes i un col·loqui posterior que es retransmetrà en reproducció en línia, a partir de les 16 hores. Si hi voleu participar cal que ompliu el següent  formulari d'inscripció.

L’acte tindrà lloc a la sala d’actes de la seu central de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16, de Barcelona). Es podrà seguir via telemàtica o de manera presencial, prèvia inscripció.


L’erradicació de la discriminació trans també és un combat sindical

31 de març 2021, 10:10 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

El dia 31 de Març és el Dia de la Visibilitat Trans, una data assenyalada per plantejar que hem de seguir treballant per eixamplar les reivindicacions feministes i la lluita contra l’LGTBI-fòbia, un combat que s’ha de fer també des del sindicat. 

La nostra lluita és la igualtat L’erradicació de la discriminació trans també és un combat sindical efectiva i real, la millora real de les condicions de vida i de treball, que han de garantir autonomia i llibertat a les persones, i la integració de la transversalitat de gènere/sexe a la nostra acció sindical quotidiana. La nostra lluita incansable és contra les desigualtats creixents, com també ho és la denúncia per erradicar la feminització de la pobresa i les violències masclistes. 
El sindicat també parteix d’una perspectiva interseccional davant les opressions que ens afecten en el dia a dia. Una d’aquestes, i destacada, és la transfòbia. 
Més enllà de les intenses polèmiques sorgides sobre la qüestió, és indiscutible que les persones trans pateixen una forta discriminació i viuen en una desigualtat constant. En efecte, pel sol fet de ser trans, es veuen afectades per un sistema d’estratificació que els impedeix gaudir dels recursos a què sol poder accedir la majoria. L’elevadíssima taxa d’atur que pateixen, que se situa al voltant del 85 % a Espanya, està causada per la dificultat d’accedir al mercat de treball o a l’habitatge, i les obliga a fer feines en l’economia submergida, la qual cosa les deixa fora del sistema i sense cap cobertura dels sistemes de protecció social. 

La discriminació i la desigualtat que pateixen també es reflecteix en l’elevada taxa de suïcidis, de l’ordre del 40 %, davant de l’1,6 % general. Hem de seguir estant, doncs, en el combat contra qualsevol discriminació, assetjament i rebuig directe o indirecte en l’àmbit social i laboral per tal que no es menystinguin els drets de les persones i acollir la reivindicació trans com una lluita pròpia. 

CCOO, en definitiva, ha de seguir lluitant per garantir les condicions materials i laborals de les persones treballadores, entenent que parlem d’executar una defensa aferrissada dels drets humans i que ho hem de fer a través del treball unitari en el si del moviment feminista, el col·lectiu LGTBI+, la negociació col·lectiva o la formació sindical, en tant que espais i eines de treball quotidià per ser dimensionades en el futur immediat. 

Pol Mena Gironès.  Àmbit LGBTI de CCOO de Catalunya

Homes de CCOO pel feminisme

3 de març 2021, 7:38 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 3 de març 2021, 7:40 ]

@repost de Manu de Salvador Valdeomar Revista Treballadora nº 56.  

Una nova iniciativa per reflexionar sobre el paper dels homes en el feminisme impulsat des del sindicat.

CCOO som i actuem com a sindicat feminista. Però som conscients de qui lidera les accions antimasclistes? Els homes del sindicat anem al capdavant de les iniciatives de les dones o hi anem a remolc? Els homes de CCOO que impulsem aquesta iniciativa volem construir un espai de reflexió sobre el nostre paper en la lluita feminista dins i fora del sindicat. Un espai de reflexió per poder analitzar i compartir els elements estructurals que produeixen la discriminació, l’opressió i les violències cap a les dones i les persones de gènere no binari, i per fer autocrítica.

Volem reforçar el caràcter de la nostra acció sindical per incorporar la lluita feminista i la lluita per la igualtat als diferents àmbits d’actuació dels i les sindicalistes. Volem lluitar tant com puguem per la igualtat entre dones i homes, i per aconseguir que tot espai quedi lliure de violències i discriminacions. Volem sumar-nos a la força de la negociació col·lectiva, dels plans d’igualtat, de la lluita contra les bretxes salarials i els treballs no remunerats, de les cures, de la gestió dels temps, de la corresponsabilitat i de la conciliació per seguir apostant per un feminisme real dins i fora del sindicat. 

Aquest grup esperem que pugui replantejar l’actitud que tenim els homes i que creï un espai més just i clar per al nostre paper en el feminisme i el sindicat. Si t’interessa saber-ne més, vols donar-nos suport o vols formar part del grup, posa’t en contacte amb nosaltres a: [email protected] 

Manu de Salvador Valdeomar 
Grup d’homes de CCOO pel feminisme

1-10 of 97