Inici‎ > ‎Notícies Dona‎ > ‎

Conèixer és visibilitzar

27 d’oct. 2021, 7:12 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 10 de nov. 2021, 3:42 ]

Malgrat tenir una incidència de l'1% o 2% en la població, encara hi ha molt de desconeixement sobre la realitat intersexual. Aquí fem un breu repàs d'algunes dades que poden servir per a sensibilitzar i entendre a la lletra "i" del col·lectiu LGTBIQ+.

Sabies que?

Existeixen més de 20 tipus d'intersexualitat, la qual cosa dificulta donar una definició correcta.

En general, les persones intersexuals neixen amb òrgans sexuals que no poden catalogar-se clarament com d'home o de dona.

La intersexualitat no és una orientació sexual, és a dir, no hi ha relació directa entre ser intersexual i una possible orientació.

Sempre han existit i sempre existiran persones intersexuals.

Entre l'1% i 2% de la població mundial són persones intersexuals.

Un dels factors de discriminació de les persones intersexuals és la invisibilitat, ja que moltes són operades en el moment de néixer.

La protecció de les persones intersexuals exigeix el reconeixement de la diversitat del cos humà, bandejant patrons que només condueixen al binarisme i a l'existència d'un cos normatiu.

La intersexfobia és l'aversió, odi, por, prejudici o discriminació a la intersexualitat o a les persones intersexuals.

La intersexfobia fa referència a una construcció social que situa poder, riquesa, privilegis i prestigi en el binarisme, sent a més una forma de capacitisme.

Una forma institucionalitzada de intersexfobia és la mutilació quirúrgica i/o hormonal, innecessària i no consensuada dels genitals de menors intersexuals, la qual cosa fa que es desconegui la identitat d'aquesta persona.

El desconeixement de la identitat de gènere sentida dels menors intersexuals fa que qualsevol intervenció a la qual se sotmeti a un menor sense tenir en compte aquests factors pugui convertir-se en una “castració” que generi traumes.

Una altra forma de intersexfobia és la erotización i/o exotificación de les persones intersexuals, tractant-los com si no fossin humans o com si solament importés el seu genitalidad.

Les persones intersexuals sofreixen molts dels mateixos abusos que la resta de les persones LGTBIQ+, inclosa la criminalització i la discriminació generalitzada.

A les persones intersexuals se li fa difícil trobar llocs segurs, perquè la discriminació es troba tant fos com dins del col·lectiu LGTBIQ+.

Recorda:

- Els Estats han de crear major consciència sobre els drets de les persones intersexuals, que les protegeixin de discriminació sobre la base de les seves característiques sexuals.

- Hem de combatre la desinformació per a lluitar contra els estereotips nocius, l'estigma i la patologització.

- S'ha de capacitar i conscienciar a professionals de la salut, personal docent, educadors i funcionariat públic, incloent als qui tramiten i proposen les lleis, al poder judicial i responsables polítics sobre les problemàtiques de les persones intersexuals.

- El llenguatge pot contribuir a l'adquisició de prejudicis.

- Els prejudicis s'inculquen des del naixement i durant tot el desenvolupament de la persona, per això el paper de l'educació és fonamental.

- Els acudits, bromes i termes despectius afavoreixen la intersexfobia.

- Cal tenir molt de respecte amb els termes que s'utilitzen en el nostre àmbit familiar, social i laboral.

- Ser persones sensibilitzades, informades i formades contribueix a la transformació de la nostra societat perquè sigui més justa i lliure.

- Cada persona és un ésser únic, inimitable i diferent. Així, la diferència individual és la riquesa col·lectiva.

- Participar i actuar activament en la lluita contra la discriminació ajuda a aconseguir la igualtat entre totes les persones.

Comments