Inici‎ > ‎Salut Laboral‎ > ‎

1 desembre, Dia mundial d'acció contra el VIH /SIDA

1 de des. 2022, 8:54 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 1 de des. 2022, 8:55 ]

JA HAN PASSAT gairebé quatre dècades des que es van conèixer i van registrar les primeres defuncions per sida. De les gairebé 6.000 persones que van perdre la vida a causa de la malaltia en 1995, el pitjor any, s'ha passat a una mica més de 400 persones en els últims anys. Ha disminuït la incidència anual de la malaltia a gairebé la meitat en els últims 10 anys. S'ha passat d'una veritable epidèmia a una infecció que actualment es pot considerar com una malaltia crònica, gràcies als nous tractaments de combinació farmacològica.

No obstant això, continua existint molt desconeixement, por, i prejudici cap a les persones amb VIH i sorprenentment s'ha perdut el respecte al possible contagi del virus de manera fortuïta. La prevenció davant el VIH i de les Malalties de Transmissió Sexual (*ITS), que tornen a augmentar, fa imprescindible la informació, l'educació i els coneixements necessaris, des de qualsevol via, inclosa la laboral.

Aquesta senzilla, completa i didàctica Guia sindical davant el VIH, a punt de presentar-se públicament, transmet conceptes actualitzats sobre el VIH-sida, les mesures diagnòstiques, preventives i de tractament -els nous tractaments *Pre (*PrEP) i Post-exposició (PPE). A més, permet fer una reflexió sobre la utilitat i obligació de posar en valor aquesta malaltia i a les persones que la pateixen en el context de l'acció sindical i la negociació col·lectiva.

Agustín Reoyo, metge d'Atenció Primària i adjunt de la Secretaria Confederal de Política Social i Moviments Socials de Comissions Obreres.

Revista Treballadora, n. 69 (febrer de 2020).

Comments