Inici‎ > ‎Salut Laboral‎ > ‎

CCOO considera que exigir la vacunació obligatòria o el passaport Covid a les persones treballadores és desproporcionat

18 d’oct. 2021, 12:04 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO
CCOO de Catalunya recorda que la vacunació al nostre país es voluntària i que les dades actuals de vacunació no avalen l’exigència del passaport COVID a la feina

Des de CCOO de Catalunya hem apostat des de l’inici de la pandèmia per a l’impuls en la investigació científica que permetés disposar de vacunes adequades front la COVID-19 i per el reforç de les estratègies públiques de vacunació perquè arribessin ràpidament al conjunt de la ciutadania.

La vacunació ha estat i continua sent una de les principals eines per fer front a la pandèmia, no obstant considerem que les recents declaracions realitzades per PIMEC, on exigeixen el passaport Covid-19, o les de CEOE i Foment, on sol·liciten la vacunació obligatòria per a les persones treballadores, no son raonables en aquest moment.

Recordem que en el nostre ordenament jurídic la vacunació, front la COVID-19 i qualsevol altra malaltia, és voluntària per als ciutadans i ciutadanes. L’obligatorietat només la poden dictar les autoritats sanitàries estatals en situacions d’urgència o necessitat, atenent també als principis jurídics d’idoneïtat i de proporcionalitat, i haurien d’obtenir la ratificació judicial de la mesura ja que impliquen la limitació de drets fonamentals.

En aquest sentit, entenem que les xifres actuals de contagis, ocupacions d’UCI i defuncions no ens mostren el pitjor moment de la pandèmia, ja que hi ha hagut moments de més urgència i necessitat on les vacunes ja estaven disponibles.

Per altra banda, la situació d’Espanya i Catalunya és diferent a la d’altres països europeus. Tenim un nivell d’acceptació de les vacunes contra la COVID-19 molt elevat, i les dades de percentatge de vacunació entre la població treballadora de major risc, entre 40 i 59 anys, són millors que a la resta d’Europa.

Celebrem que ni el Govern espanyol ni el català es plantegin introduir aquesta obligatorietat, en línia amb la Resolució 2361 (2021) de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que es pronuncia en el sentit que els Estats s’assegurin que els ciutadans i ciutadanes rebin informació correcta sobre les vacunes, estiguin informats que la vacunació no és obligatòria, que ningú sigui pressionat política, socialment o de qualsevol altra manera per a vacunar-se, ni pugui ser discriminat per no haver estat  vacunat, per motius de salut o per pròpia voluntat, tot plegat amb la fi d’obtenir una alta acceptació de la vacuna.

Lamentem les declaracions realitzades des de les patronals demanant la vacunació obligatòria o passaport Covid-19, i trobem desproporcionat plantejar la possibilitat de sancions de sou i feina per les persones que no disposin del passaport COVID en l’àmbit laboral.

Cal tenir present que el Tribunal Suprem ha avalat el denominat passaport COVID al considerar, precisament, que caldria utilitzar-lo en activitats de socialització i entrada voluntària, on no es realitzen activitats essencials i a les quals no es té obligació d’anar, qüestió evidentment oposada a les obligacions que tenim les persones treballadores.

Entenem que aquest plantejament patronal és absolutament contrari als drets fonamentals de les persones treballadores i no respon a un interès públic i general.

No té cap sentit per a la protecció de la salut pública ni individual, que les persones treballadores estiguin obligades a vacunar-se compartint espais amb clients, proveïdors o usuaris, que poden estar no vacunats.

La solució per a l’extensió de la vacuna no està en les mesures coercitives ni obligatòries, sinó en les de difusió, informació i convenciment de la ciutadania, ja que resulta del tot indiscutible l’efectivitat de la vacuna de la Covid-19 per evitar morts i hospitalitzacions greus. L’altra eina per a la contenció de la pandèmia en l’àmbit laboral és el manteniment de les mesures bàsiques de prevenció que no s’han complert en moltes empreses al llarg d’aquesta pandèmia. Ens referim a les mesures d’higiene, ventilació, distancies de seguretat i mascaretes, les quals continuen sent fonamentals juntament amb la vacunació.

En un context com l’actual, on prima una prevenció de riscos d’escassíssima qualitat, tal i com ens indiquen els informes de la Generalitat de Catalunya sobre la gestió de la prevenció en les empreses, ens sorprèn que la patronal estigui més ocupada en demanar obligacions per a les persones treballadores que limiten els seus drets fonamentals, que en el compliment de les obligacions empresarials que situa la Llei de Prevenció de Riscos Laborals des de l’any 1995.

Des de CCOO de Catalunya instem als Governs a no deixar-se pressionar per part de les patronals i a salvaguardar els drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes mentre no existeixi una situació de real urgència i necessitat per a l’interès públic.

Davant de les recents declaracions realitzades per les patronals PIMEC, CEOE i Foment, des de CCOO de Catalunya recordem que en el nostre ordenament jurídic la vacunació, front la COVID-19 i qualsevol altra malaltia, és voluntària per als ciutadans i ciutadanes, i que, amb les dades actuals, és totalment desproporcionat utilitzar el passaport Covid-19 per l’accés a llocs on s’ha d’anar amb caràcter obligatori, com són els centres de treball.


Comments