Inici‎ > ‎Salut Laboral‎ > ‎

Com ha de protegir l’empresa la meva salut en el treball?

14 de març 2022, 3:48 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO
Pindola Informativa Salut Laboral

Píndola informativa sobre salut laboral

El treball comporta activitats que poden ser potencialment perilloses i que de vegades originen riscos per a la seguretat i la salut de les persones treballadores. Alguns d’aquests riscos són visibles, d’altres, invisibles. Alguns poden tenir conseqüències lleus, però d’altres poden ser molt greus o mortals i es poden manifestar a curt, a mitjà i a llarg termini.

De vegades hi ha riscos que no veiem, però que l’evidència científica ens demostra que existeixen, encara que no es percebin en el moment i que els seus efectes perniciosos no es manifestin immediatament.
Per garantir la protecció de la teva salut, l’empresa està obligada a realitzar una sèrie d’actuacions:

  1. Eliminar o avaluar els riscos laborals. Sempre que sigui possible l’empresa ha d’eliminar els riscos laborals. Quan no ho sigui, ha de realitzar una avaluació de riscos laborals que ha de portar a terme personal tècnic competent.
  2. Mesures de prevenció. S’han d’implantar mesures de prevenció i de protecció eficaces per minimitzar els riscos a nivells tolerables, en funció de la seva gravetat i del nombre de persones treballadores exposades, seguint l’avaluació anterior. Si treballes en un centre diferent del de la teva empresa, també t’han d’aplicar les mesures preventives.
  3. Adaptar el treball a la persona. La feina no pot empitjorar el teu estat de salut: si pateixes un problema de salut o una limitació per realitzar les teves tasques que et fa especialment sensible als riscos laborals, el treball s’haurà d’adaptar a les teves condicions personals i/o situació mèdica. L’empresa ha d’implementar mesures de protecció específiques per a les dones embarassades, lactants i les persones menors d’edat.
  4. Seguiment de l’eficàcia de les mesures. Cal que hi hagi inspeccions de seguretat (per exemple, revisar l’estat de les màquines i dels equips de protecció individual). També calen revisions mèdiques periòdiques, centrades en els riscos laborals, per a comprovar que la feina no perjudica la salut dels treballadors i treballadores.
  5. Investigar els danys a la salut. Quan la prevenció falla i alguna persona treballadora pateix un dany a la salut o aquesta empitjora per culpa de la feina, l’empresa ha d’investigar les causes de l’accident de treball o malaltia professional per millorar la prevenció i evitar que torni a succeir. Si t’ha passat a tu, t’han de preguntar per fer la investigació.
  6. Participació de treballadors i treballadores. Tenim dret a realitzar propostes. L’empresari o empresària ha de permetre i facilitar la participació de les persones treballadores en les decisions que puguin afectar la seva salut. Si hi ha representació sindical, la participació es farà fonamentalment a través dels delegats i delegades de prevenció.
  7. Recursos suficients. L’empresa ha d’invertir en els mitjans i recursos materials i humans necessaris, assumint la despesa de qualsevol mesura relativa a la seguretat i a la salut en el treball. També ha de facilitar formació i informació a les persones treballadores en relació amb els riscos i les mesures preventives. I ha de proporcionar els equips de protecció col·lectiva i els individuals

No et quedis mai amb el dubte: contacta amb els teus delegats i delegades de CCOO o consulta’ns.

Pindola Com Ha De Protegir Empresa La Meva Salut En El Treball

Fes clic per descarregar-te la píndola informativa Com ha de protegir l’empresa la meva salut en el treball en format PDF

Amb el suport de:

Logotip del Departament d'Empresa i Treball. A la feina cap risc
Comments