Inici‎ > ‎

Usuaris Sanitat Pública

Resultado de imagen de usuaris sanitat pública

Com demanar la devolució de l'euro per recepta?

18 de nov. 2014, 10:55 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO

Foto

COM SOL·LICITAR LA DEVOLUCIÓ DE LA TAXA DE L’EURO PER RECEPTA

 

ANTECEDENTS:

Els ciutadanes i ciutadanes de Catalunya vam estar pagant a les farmàcies l’anomenada “taxa de l’euro per recepta” entre el 23 de juny de 2012 i el 15 de gener de 2013, en forma d’un euro per cada medicament dispensat.

L’admissió a tràmit, per part del Tribunal Constitucional (TC) d’una demanda d’inconstitucionalitat va suposar el final del cobrament de la taxa. El 6 de maig de 2014 el Ple del TC va dictar sentència i va declarar inconstitucional la“taxa de l’euro per recepta”.

En compliment d'aquesta sentència, la Generalitat ha de retornar els diners cobrats indegudament a la ciutadana en concepte de taxa per recepta. El procediment habilitat aquest estiu pel Servei Català de la Salut (CatSalut) requereix una sol·licitud expressa de devolució per part de les persones afectades.

 

PROCEDIMENT

- A dia d’avui aquest tràmit es pot sol·licitar en qualsevol moment (és a dir, no hi ha terminis).
- Les sol·licituds s’han de presentar, mitjançant un formulari del mateix CatSalut i que es pot descarregar des de l'adreça:

 http://www20.gencat.cat/docs/OVT/Departaments/SLT/Documents/Formularis_pdf/240z569srt_sol_retorn_taxa_euro_recepta.pdf

- No cal especificar ni l’import a retornar ni adjuntar cap comprovant, perquè el CatSalut ja disposa de la informació necessària a les seves bases de dades.
- Com que la devolució es farà per transferència és necessari donar les dades bancàries. També, cal anar amb el formulari a l’entitat bancària on tinguem el compte per obtenir-ne la conformació (ha de constar el segell de l’entitat bancària a l’imprès).
- Un cop emplenat i segellat l'imprès, les sol·licituds s’han de presentar, preferentment, al nostre centre d’atenció primària (CAP) o, si no fos possible, a la unitat d’atenció al client de la regió sanitària corresponent
- Malgrat que el procediment no ho estableix, aconsellem fer còpia del formulari i sol·licitar que hi consti signatura i/o segell del centre a on es presenta i la data, per tenir constància d'haver presentat la sol·licitud (en previsió de possibles reclamacions).

 

IMPORTANT:

- En cas que una persona actuï com a representant legal d’una altra, cal presentar la documentació que ho acrediti:

  • Menors: còpia del llibre de família, còpia de la sentència o resolució judicial o conveni que acrediti la potestat parental, en cas de separació/divorci.

  • Incapacitats: còpia de la sentència d’incapacitació.

  • Defunció de la persona a qui es van prescriure les receptes: còpia del document acreditatiu de la successió del dret.

  • Per tenir dret al retorn de la taxa es comprovarà que el sol·licitant estigui al corrent de les obligacions tributàries i que no tingui cap deute amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

  • No hi ha taxes associades a aquest tràmit, és gratuït.

 

 
A RECORDAR:

 

- la taxa no es va aplicar a receptes d’altres Comunitats Autònomes, tot i que el/la pacient disposés de Targeta Individual Sanitària (TIS) catalana i adquirís el medicament a Catalunya. Tampoc es va pagar la taxa quan els medicaments van ser adquirits a farmàcies de fora de Catalunya.

van quedar exempts d’aportació els medicaments receptats per professionals d’una mutualitat (receptes de MUFACE, ISFAS o MUJEGU) i per causa d’un Accident de Treball

- aquelles persones que es van adherir a la campanya d'insubmissió promoguda des de CCOO de Catalunya i altres entitats, i per tant no van abonar l’euro per recepta, han de saber que ningú els reclamarà cap quantitat ni recàrrec (en contra de les amenaces que es van llençar per a  coaccionar-les a satisfer la taxa).

 

Des de CCOO de Catalunya celebrem la retirada d’una taxa injusta que modificava el model sanitari públic i introduïa noves retallades, exclusions i re-copagaments absolutament abusius, al temps que feia pagar més als més vulnerables: els més malalts i la gent gran.

Instem totes persones que van pagar la taxa de l’euro per recepta a Catalunya que exerceixin el seu dret a que li siguin retornats uns diners que, legalment, li pertoquen.

  

Sol·licitud de devolució de l'euro per recepta

Drets dels usuaris i usuàries davant les llistes d'espera en la sanitat pública

16 d’oct. 2014, 3:37 publicada per Seccions Sindicals ICS CCOO   [ actualitzat el 16 d’oct. 2014, 3:37 ]

Procediment a seguir en cas d'entrar en llista d'espera per alguna de les patologies i/o intervencions incloses en el procés de garanties

Quines són les intervencions en garantia?
Les intervencions quirúrgiques (IQ) que actualment estan en garantia de 6 mesos d’espera màxima són:

- Alliberament de la canal carpiana (nervi del canell)
- Amigdalectomia
- Artroscòpia
- Cataractes
- Circumcisió
- Colecistectomia (extirpació de la vesícula biliar)
- Galindó
- Hèrnia inguinal
- Histerectomia (extirpació de l’úter)
- Prostatectomia (extirpació de la pròstata)
- Pròtesi de genoll
- Pròtesi de maluc
- Quist pilonidal (quist al sacre)
- Varices
- Vasectomies*
- Intervencions de l’envà nasal*
* (tenen temps màxim garantit malgrat es monitoren apart).
Foto
   Feu clic per a veure el
full informatiu per a les llistes d'espera de la sanitat i ampliar informació sobre el procediment per entrar en llista d’espera i el model oficial de sol·licitud  

1-2 of 2